Hygienici varují před kosmetickým gelem a hračkou

Ministerstvo zdravotnictví varuje před kosmetickým přípravkem s označením Harpago Čertův dráp, na jehož obale chybí potřebné informace důležité pro léčbu případných zdravotních potíží. Hygienici objevili na českém trhu také hračku Modrý jednorožec, která obsahuje nebezpečný ftalát DEHP, informovala mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Tato látka může nepříznivě ovlivňovat plodnost.

Kosmetický přípravek Harpago Čertův dráp je vínově červený gel v průhledné plastové dóze o objemu 500 ml s bílým víčkem s obrázkem dvou fialových květů. Výrobek, který má ulevit například od bolestí kloubů, nesplňuje evropské normy týkající se kosmetických přípravků. Odpovědná osoba uvedená na obalu totiž už neexistuje.

„Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že v případě nastalých zdravotních potíží v souvislosti s aplikací kosmetického přípravku nemají toxikologická střediska možnost zjistit informace o složení přípravku, a zvolit tak rychlé a náležité lékařské ošetření,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Plastový modrý jednorožec z Číny o velikosti zhruba 15 centimetrů má modrou hřívu a modrý ocas. Škodlivá hračka je zabalena do průhledné plastové skládačky, na jejíž zadní straně je nalepena bílá papírová etiketa s chybným českým názvem výrobku (KocKa).

Ftaláty se používají jako změkčovadla při výrobě plastů a jedním z nejrozšířenějších je DEHP. Limit stanovený Evropskou unií kvůli škodlivosti ftalátů je pouhých 0,1 procenta hmotnosti výrobku, hygienici zjistili v plastovém jednorožci 16,9 procenta této látky.

Informace o všech nebezpečných výrobcích na českém trhu a jejich fotografie zveřejňuje ministerstvo na svém webu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.