Služby svazu v Rakovníku využívají zdravotně postižení i senioři

ilustrační foto: thiquinho / sxc.hu

Kolem stolu sedí žáci a probírají anglická slovíčka a společně opakují anglické fráze. Běžný obrázek, jenže žáci už dávno odrostli školním lavicím a pomalu se přehoupli do seniorského věku.

ilustrační foto: thiquinho / sxc.hu

Scházejí se každý týden v sídle Svazu tělesně postižených v Rakovníku, aby využili jednu z jeho služeb. Kromě jazykových kurzů je tu živo každý den. Svaz nabízí řadu služeb nejen pro zdravotně postižené, ale také pro seniory.
Hlavním úkolem Českého svazu zdravotně postižených v Rakovníku je totiž sdružovat zdravotně postižené občany, vyplnit jim volný čas a hlavně pomoci v jejich situaci. Jak, vysvětlila předsedkyně svazu Drahomíra Šindelářová: „Poskytujeme poradenské služby. Lidé k nám přicházejí pro radu například v tom, jak se orientovat v sociálních dávkách. Přijít k nám může každý, i ten, kdo není naším členem.“
Kromě poradenských služeb má svaz také aktivizační službu, se kterou je zaregistrovaný na úřadu práce. Té využívají nejen zdravotně postižení, ale také senioři. Mohou si vybrat z různých přednášek, besed, ručních prací, jazykových kurzů angličtiny pro začátečníky i pokročilé, počítačové kurzy. Každý z kurzů angličtiny navštěvuje kolem dvaceti lidí.
„Velký zájem je o kurz historie zaměřený na Rakovník. Zájemci se učí v nové učebně vybavené počítači. Ty jsme dostali z městského úřadu, když tam obnovovali počítačové vybavení.,“ popisovala Drahomíra Šindelářová.
Pro posílení kondice jsou tu masáže a zdravotní cvičení ve vybavené tělocvičně. V ručních pracích se odrážejí jednotlivá roční období. Před Vánocemi tady vznikaly adventní věnce, vánoční ozdoby, výrobky z papíru nebo z hmoty fimo. Teď se už chystají Velikonoce. „Spolupracujeme také s Ráčkem,“ podotkla Šindelářová. Nabídka přednášek je také zajímavá, například zdravá výživa, léčivá moc kamenů, biolampy, bylinky. Témata přednášek se volí podle zájmu. Členové ale vyjíždějí i mimo Rakovník na různé rekondiční pobyty. V lednu zamířili tradičně do lázní Hokovce na Slovensku. Oblíbené jsou také Františkovy a Mšené Lázně. V září je v plánu letecký zájezd do Bulharska k moři. „V listopadu jezdíme do vojenské léčebny v Kyjevě. Vše máme sjednáno za příznivé ceny. Například do Kyjeva platíme za vše čtyři tisíce tři sta korun. Veškeré procedury jsou v jedné budově,“ uváděla Šindelářová. Kromě týdenních a dvoutýdenních pobytů se senioři i zdravotně postižení vydávají na jednodenní výlety i s průvodcem.
Neméně důležitou činností svazu je poskytování kompenzačních pomůcek, vozíků, chodítek, toaletních židlí, baterií do sluchadel. Jedenkrát za měsíc se v sídle svazu scházejí členové Svazu nevidomých a slabozrakých v Rakovníku. Před tím se scházeli v budově, kde sídlí například městská knihovna, ale to už nyní nemohou.
Český svaz zdravotně postižených v Rakovníku sdružuje šest základních organizací na Rakovnicku. Z toho dvě pracují v Rakovníku, jedna v Novém Strašecí, v Kněževsi, ve Zbečně a v Senomatech. Organizace mají dohromady více jak tisíc členů. Pracuje tu jedenáctičlenný výbor, tříčlenná revizní komise. Jejich členové se scházejí jedenkrát za měsíc.
V Rakovníku jsou už zmiňované dvě organizace, svaz tělesně postižených a organizace civilizačních chorob. Svaz spolupracuje také s Evou Vopatovou z Čisté. Rakovnický svaz najdete v budově úřadu práce, kde je v nájmu. Činnost a provoz svazu zdravotně postižených jsou hrazeny z dotace. Přispívá také město Rakovník prostřednictvím grantu. Přispívají i některé rakovnické firmy. Organizace nesmí tvořit zisk. Dosud se daří její provoz finančně pokrýt. Provoz zajišťují tři pracovnice z programu úřadu práce, které jsou v částečném invalidním důchodu. „Zaměstnáváme jen zdravotně postižené osoby. Jedna z pracovnic poskytuje poradenství a půjčování pomůcek, další připravuje ozdravné pobyty a třetí vytváří archiv, který se tu léta nedělal. Obsluhuje také internetové stránky,“ vysvětlovala zajištění provozu Drahomíra Šindelářová.
Informace o činnosti svazu najdete také na internetových stránkách.

ŠÁRKA HOBLÍKOVÁ
http://www.rakovnicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.