Nejsem schopna výdělečné činnosti ani za zcela mimořádných podmínek. Mohu tedy pracovat?

ilustrační foto: Flickr.com

Mám dotaz ohledně výdělečné činnosti při ID 3. stupně dle posudku o invaliditě, kde stojí: Nadále není schopen výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek. Mohu vykonávat výdělečnou činnost odpovídající mému zdravotnímu stavu a pokud mohu, jsou tam nějaká omezení v délce pracovní doby a výšce příjmu?

ilustrační foto: Flickr.com

Odpověď:
Rozhodnutí, že nejste schopna výdělečné činnosti ani za zcela mimořádných podmínek v prvé řadě hlavně znamená, že nemůžete být vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání na Úřadě práce. Nemůžete proto pobírat ani podporu v nezaměstnanosti.

Asi nejsnáze se dá odpovědět na výši Vašeho příjmu. Zde prakticky žádné omezení není. Pokud si dokážete vydělávat velké peníze i za předpokladu, že máte při výkonu práce omezení, je to chvályhodné.

U typu vykonávané práce a délky pracovní doby je odpověď složitější. Vždy byste měla vykonávat práci s přihlédnutím k Vašemu zdravotnímu stavu. Např. pokud jste příjemcem ID 3. stupně na potíže se zády, neměla byste pracovat na pracovišti, kde manipulujete s těžšími věcmi a nebo byste neměla osm hodin sedět v kanceláři.

Délka pracovní doby může být také individuální, avšak předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása všeobecně doporučuje u invalidity 3. stupně pracovat na 3 až 4 hodiny denně.

Vámi uváděná formulace „Nadále není schopen výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek“ je relativně vzácná, dříve osoby spadající do této kategorie byly prakticky nezaměstnatelné, na jejich pracovní místo se neposkytoval žádný příspěvek.

Pokud byste měla zájem o nějaké zaměstnání, doporučuji předem konzultaci s lékařem, nejlépe se zkušenostmi z posudkové služby nebo s odborníkem v pracovním lékařství.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.