Vláda projedná koncepci sociálního bydlení

Česká televize

Do konce února má projednat vláda novou koncepci sociálního bydlení. Podle ní budou muset obce od roku 2017 zajistit bydlení všem lidem v tísni, nejen bezdomovcům, ale i postiženým, seniorům a nezaměstnaným.

ilustrační foto: Flickr.com

Sociální bydlení, které má začít fungovat od ledna 2017, by mělo mít tři stupně. Lidé v tísni by podle své situace měli mít možnost získat krizové bydlení, sociální byt či dostupný byt, a to prostřednictvím obce.

Byty sociálního bydlení by měly poskytnout obce.

Koncepci představila v Senátu náměstkyně ministryně práce Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD). Vláda by měla dokument projednat do konce února, poté se začne připravovat zákon.

„Model je určen lidem, kteří nemají bydlení. Jsou to nejen bezdomovci, ale i lidé v ubytovnách, azylových domech, mladí po odchodu z dětských domovů, senioři, dlouhodobě nezaměstnaní, oběti domácího násilí, lidé v nevyhovujících podmínkách, postižení či samoživitelé,“ uvedla náměstkyně.

Podle ní ztráta bydlení v Česku hrozí 521 000 lidí.

O sociální bydlení bude moci požádat člověk, který je v tísni. Prověří ho úřad práce, který posoudí jeho majetek a příjem. Potřebným vydá osvědčení a poté budou moci pomoc získat.

Krizové bydlení by mělo být „něco mezi noclehárnou a azylovým domem“. Lůžko či pokoj v něm by mohli dostat lidé, kteří nemají kde bydlet. Zůstat by v něm mohli maximálně šest měsíců, pak by měli postoupit do dalšího stupně. Celou dobu se jim budou věnovat sociální pracovníci.

Následovat má sociální byt. Toto jednodušší bydlení by mělo mít nižší standard. I tady by se lidem věnovali sociální pracovníci.

Posledním stupněm má být dostupný byt čili běžný byt k trvalému bydlení. Obec by s člověkem uzavírala smlouvu na dva roky. Jedenkrát ročně by se ale příjem rodiny znovu posuzoval. Pokud by se zvýšil, bylo by možné zvednout o něco nájem. Když se situace lidí zlepší, obstarají si na trhu svůj byt.

Obce by mohly získat peníze na rekonstrukce či výstavbu bytů z Evropské unie, z integrovaného regionálního operačního programu.

„Počítáme s tím, že obce by měly mít nějaké procento bytů. Bavíme se o ideálním stavu za deset let – mohlo by to být pět procent všech bytů v obci. Je to zatím číslo k diskusi,“ uvedla Jentschke Stöcklová.

Ministerstvo pro místní rozvoj počítá zatím s částkou kolem 338 miliónů eur (asi 9,38 miliardy korun) a se vznikem čtyř tisíc bytů. Podpora se však nebude týkat Prahy.
Obce by mohly využít také byty neziskových organizací či církví, ale mohou si je pronajmout i od soukromníků. Ti by sice dostávali o něco nižší než tržní nájem, avšak zase po delší dobu. Měli by také garantováno, že dostanou byt zpět v pořádku.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.