Má štiplavou chuť a strouhaný s jablky i bez je znám u tradičních českých zabijaček. Léčí kašel a rýmu, pomáhá při únavě i nachlazení. Křen je také podobně jako žen-šen pokládán za bylinu mládí.
foto: wikipedia.com
Křen je u nás prastarou kulturní rostlinou. Staří Římané léčili křenem revma, ve středověkém Egyptě se používal k čištění krve, vyhánění močových kamenů z těla, proti vodnatelnosti, dně, žaludečním křečím, revmatismu nebo kašli.
Staří Slované jej používali jako zeleninu, koření i účinný prostředek proti bolestem. V našich zemích je pěstován již od 12. století (malínský křen) a šlechtěn od 17. století, kdy se původní křen geneticky zvrhl v „černák“ a začal se zde pěstovat „hradák“ z Hradce Králové. Byl pravděpodobně jednou z „hořkých bylin“, které pojídají Židé během slavnostní hostiny zvané pesach. Ještě dnes je nazýván v jidiš jako „chren“.
V angličtině se jmenuje horseradish (koňská ředkev).
Hodí se nejen k ovaru, ale také k hovězímu masu, velkou oblibu u nás má také křenová omáčka. Ta se dříve připravovala jako slavnostní – se smetanou, rozinkami a mandlemi.
Díky pronikavé chuti a vůni se křen nejčastěji používá na výrobu hořčice, dresinků a pomazánek.
Připravit si z něj lze i křenový ocet – naložením několika plátků čerstvého kořene do vinného nebo jablečného octa. Ten pak můžeme používat jako dochucovadlo i jako lék.
Křen se také přidává k nakládaným okurkám nebo červené řepě. Labužníci doporučují strouhaný křen k tvrdým sýrům, rybám i k vejcím natvrdo a zakápnou jej rozpuštěným máslem. Tepelnou úpravou ovšem křen ztrácí účinky.
Léčba křenem?
Při strouhání a drcení křenu se uvolňují látky s antibiotickým působením – proto je skvělou přírodní medicínou i lžička čerstvého křenu.
Křenový sirup je podáván při chřipce, zanícených průduškách a kašli, neboť uvolňuje hlen.
Sirup z čerstvého křenu se připravuje jednoduše: nastrouhaný či na kolečka nakrájený se prosype cukrem a již za několik hodin pustí léčivou šťávu.
Ale pozor: dlouhodobé užívání velkého množství křenu může pak dráždit ledviny i žaludek (proto není vhodný ani při žaludečních vředech).
Med na chřipku
Nastrouhaný křen smícháme s medem v poměru 1:1. Užíváme při nachlazení proti kašli, rýmě i chřipce – stačí tři lžičky denně.
Macerát proti únavě
75 g křenu nakrájíme na kolečka, zalijeme je 0,5 l červeného vína a vše necháme dva až tři dny odstát. Obsah nádoby alespoň dvakrát denně protřepeme. Macerát slijeme a při únavě užíváme po lžičkách.
Obklad na revma
Křen přiložený jako obklad prohřeje kůži, proto se zevně přikládá hlavně při revmatismu, ischiasu. Dříve se běžně používaly tzv. křenové placky. Připravovaly se z jednoho dílu nastrouhaného křenu, pěti dílů mouky a jednoho dílu tuku. Nebo jen nastrouhaný křen rozprostřeme na čisté plátýnko a překryjeme jej gázou. Placka přiložená na čtvrt až půl hodiny na postižené místo způsobila, že se tkáň silně prokrvila a bolesti ustoupily. Při kašli placku pokládáme na hruď – nejlépe před spaním. Citlivou kůži však křen může popálit! Je třeba reakci předem vyzkoušet na malém kousku pokožky. Místo tuku můžeme také použít ocet.
Ocet při bolestech hlavy
Pomáhá při bolestech hlavy, místních zánětech. Nastrouhaný křen zalijeme octem tak, aby hladina sahala dva centimetry nad vrstvu křenu. Nádobu na osm až čtrnáct dní ponecháme při pokojové teplotě, poté obsah prolisujeme. Křenovým octem potíráme bolestivá místa.
Křen obsahuje rostlinná antibiotika působící bakterie i na některé viry a proto je dobrou prevencí v době zvýšeného výskytu infekčních onemocnění horních cest dýchacích.
Rozpouští hleny a usnadňuje odkašlávání, doporučuje se i při chronických katarech a zánětech průdušek.
Jeho močopudných účinků se využívá ke zmírňování otoků, při revmatismu a dně.
V malých dávkách může povzbuzovat činnost trávicí soustavy a chuť k jídlu.
Zdroje: www.lecenimkuzdravi.cz;www.
fiftyfifty.cz; www.abecedazahrady.dama. cz; www.hobbystranky.cz; www.ireceptar. cz; www.jaktak.cz; www.domek.cz; www. zdravinadlani.cz; www.titbit.cz; www.
korenikralu.cz/; www.visnaturae.cz;www. vitejdoma.cz; www.relaxation.cz/; www.
mojebylinky.cz; www.konev.cz/rostliny; www.clanky.vareni.cz l
Přidejte odpověď