V Jihomoravském kraji začala chřipková epidemie; 20.000 nemocných

Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje eviduje za minulý týden vyšší počet chřipkových a akutních respiračních onemocnění, než je hranice epidemie. Zaznamenala jich 1740 na 100.000 obyvatel, řekl ředitel jihomoravských hygieniků Jan Mareček.

Obvyklý stav je kolem 1200 onemocnění na 100.000 obyvatel. Mareček považuje za hranici epidemie hodnotu 1500 až 1600 nemocných. Kvůli epidemii zavřela na celý týden Základní a mateřská škola v Deblíně na Brněnsku. Jihomoravské nemocnice zatím návštěvy v souvislosti s epidemií nezakázaly.
V Jihomoravském kraji je téměř 1,2 milionu obyvatel. Nemocných je tedy kolem 20.000. Mareček však upozornil na to, že jsou to onemocnění hlášená od lékařů. „Mnoho dalších lidí nemocí trpí, ale nikam s ní nejde,“ podotkl.

Hygienici sledují situaci jednou týdně. „V minulém týdnu jsme zjistili překonání hranice epidemie. O týden dříve bylo nemocných těsně pod hranicí, a to 1470 na 100.000 obyvatel,“ řekl Mareček. Nárůst činí zhruba pětinu.

Mezi asi 20.000 nemocnými v kraji je podle Marečka převážná většina lidí s akutními respiračními onemocněními. Desetinu však tvoří lidé přímo s chřipkou. „Nejvíce ohroženou skupinou jsou malé děti a školáci. Všeobecně mívají vždy nejvyšší nemocnost,“ uvedl Mareček.

Kvůli zvýšenému výskytu chřipkových onemocnění zavřela deblínská základní a mateřská škola. „Celý týden máme zavřeno. Z 210 dětí chybělo více než 60 procent. Do školy jdeme až v pondělí, kdy se budou předávat vysvědčení,“ řekl ředitel Břetislav Svozil.

O dalších zavřených školách Mareček neví a neregistruje je ani mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára nebo jihomoravský radní zodpovědný za školství Jiří Janda (ČSSD). „Žádnou informaci o zavření některé ze škol zřizovaných krajem nemám. A navíc si myslím, že epidemii rozeženou jarní prázdniny. Děti nebudou spolu pohromadě a budou mít možnost se vyléčit,“ uvedl Janda.

Epidemie se zatím neprojevila v možnosti návštěv v nemocnicích. „Zatím máme návštěvy povolené,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. Návštěvy neomezila ani Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Za pacienty mohou lidé chodit i v dalších nemocnicích v kraji. „Zatím návštěvy zakázané nemáme,“ řekly shodně ČTK ředitelka hodonínské nemocnice Věra Dostálová a ředitelka kyjovské nemocnice Danuše Křiváková.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.