V Jihlavě se otevřelo centrum pro nemocné Alzheimerovou chorobou

V Jihlavě bylo otevřeno specializované centrum pro nemocné Alzheimerovou chorobou a dalšími formami demence. Centrum s kapacitou 120 lůžek nabízí ubytování, stravování, sociální služby a poradnu demence. Je to osmé zařízení svého typu v zemi, dnes oznámila ředitelka sítě Alzheimercentrum Jaroslava Jůzová.

Centrum zahájilo zkušební provoz koncem loňského roku, do plného provozu by se mělo dostat během několika měsíců. Klienti mohou využít hotelové a sociální služby, kontaktní místo domácí zdravotní péče, ordinaci lékaře a prádelnu. K dispozici mají i půjčovnu rehabilitačních pomůcek, mohou navštívit tematická školení a kurzy. Rodinám pečujícím o nemocné doma pomůže poradna demence.

V krátké době by měla zahájit provoz také poradna s vyšetřením pacienta, který má podezření, že trpí demencí. „I s některými fakultativními náklady se cena pobytu v zařízení pohybuje kolem 500 korun na den,“ řekl Andrej Bosanac z mediální agentury zastupující Alzheimercentrum.

Práci v Alzheimercentru by měla najít až stovka lidí. Kromě zdravotnického personálu se uplatní také kuchaři nebo správci objektu. Úlevu by měla pocítit zdravotnická zařízení v kraji, která se doteď o nemocné demencí musela starat.

Alzheimerova choroba je postupující, degenerativní onemocnění, které ničí mozek. Provází je porucha myšlení, paměti i úsudku. Nemocný ztrácí paměť i běžné návyky, schopnost orientace v čase a prostoru, přestává být schopen komunikace i samostatného pohybu, nepoznává své blízké.

Alzheimerovu nemoc má 140.000 Češek a Čechů a se stárnutím nemocných přibývá. V roce 2050 jich může být v ČR 225.000. Ve zdravotnických a sociálních zařízeních se léčí minimum, tři čtvrtiny jsou v péči rodin, kterým se dostává jen velmi malé nebo žádné pomoci.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.