Na Vysočině jsou kvůli chřipce zavřeny dvě školy a domov důchodců

Kvůli zvyšujícímu se počtu chřipkových onemocnění je ode dneška uzavřena mateřská škola v obci Jamné na Jihlavsku. Od pondělí je zavřena také Základní škola Wolkerova v Havlíčkově Brodě, návštěvy jsou kvůli zvýšené nemocnosti personálu zakázány v Domově důchodců v Pelhřimově.

 

Nejvíc nemocných je mezi školními a předškolními dětmi, ohroženi jsou také senioři a lidé s chronickými nemocemi, řekla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Epidemiologové na Vysočině minulý pátek evidovali 1346 nemocných v přepočtu na 100.000 obyvatel. „Aktuální čísla za tento týden zatím nejsou k dispozici, počet onemocnění však dále stoupá,“ řekla Dvořáková. Hranicí epidemie je podle ní 1700 nemocných v přepočtu na 100.000 obyvatel.
Na Vysočině začnou příští týden jarní prázdniny, což by podle Dvořákové mohlo nárůst počtu chřipkových onemocnění zastavit. „Protože jsme však na Vysočině na začátku chřipkové epidemie, může se počet onemocnění po prázdninách dál zvyšovat,“ dodala Dvořáková.
Pronikavý nárůst případů chřipky a akutní dýchací infekce eviduje za předchozí týden národní referenční laboratoř pro chřipku. Počty pacientů s chřipkou stouply o 122,4 procenta a s akutními infekcemi dýchacích cest o 21,1 procenta. Nejvíc v Praze a krajích Jihomoravském, Vysočině a Středočeském. V chřipkové epidemii v ČR obvykle onemocní milion lidí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.