Výstup na vrchol Sněžky opět pomůže postiženým dětem

foto : sněžka / cs.wikipedia.org

Poslední květnovou sobotu opět vyrazí z Pece pod Sněžkou na nejvyšší českou horu Jaroslav Petrouš. Atlet s amputovanou levou nohou už potřetí organizuje charitativní akci, která pomáhá dětem s amputovanými končetinami.

foto : sněžka / cs.wikipedia.org

V roce 2013 to bylo pro čtyřletou Simonku Smutnou z Kobylnice u Mladé Boleslavi – podařilo se vybrat celkem 414 167 korun a částka byla nakonec rozdělena mezi další tři handicapované děti. V loňském roce výstup pomohl dvanáctiletému Petru Janušovi z Trutnova a částka 327 093 korun posloužila opět dalším třem postiženým dětem.

V organizaci výstupu na Sněžku nahradil občanské sdružení Cesta za snem Nadační fond KlaPeto, který loniv srpnu založil sám Jaroslav Petrouš spolu s bývalou poslankyní Parlamentu České republiky Kateřinou Klasnovou.

„Naše spolupráce trvá od dob, kdy jsem se začala brát za práva zdravotně postižených. Ti vinou necitlivých změn tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka začali přicházet nejen o příspěvky na péči, ale dokonce i o průkazky zdravotně handicapovaných“, vysvětlila Deníku Kateřina Klasnová a dodala: „Díky trvalému tlaku se podařilo změnit způsob přidělování průkazů ZTP a ZTP/P, ale například kritéria příspěvků na péči jsou dodnes nastavena tak, že řada těžce zdravotně postižených na ně nedosáhne. Je proto potřeba permanentní práce.“

Nadační fond si proto dal za cíl podporovat aktivity handicapovaných. Chce se zasloužit o odstraňování mentálních a legislativních bariér při zařazování sociálně a zdravotně znevýhodněných lidí do běžného života, bude poskytovat poradenské služby, přispívat ke zlepšení postavení handicapovaných a nedílnou součástí je i poskytování příspěvků. A to nejen samotným postiženým, ale i organizacím, které s nimi pracují.

První velkou akcí fondu KlaPeto je Výstup na Sněžku, který opět pomůže postiženým dětem, zároveň však výrazně připomeneme složitou problematiku života s handicapem. Opět se budou prodávat trička s logem akce, vítané budou finanční dary firem, organizací i jednotlivců.

„V dosavadních dvou ročnících výstupů na nejvyšší českou horu se nám podařilo nashromáždit téměř tři čtvrtě milionukorun. Bylbychprotorád, kdybychomletosvsoučtuvšech tří ročníků překonali milionovou hranici,“ řekl autor nápadu s charitativními výstupy na Sněžku Jaroslav Petrouš.

Člen atletického oddílu Hvězda TPS Pardubice po těžkémzranění(zpřetrhanévazyv koleni, utržený meniskus, zlomená čéška), nesčetných operacích a pro přetrvávající nesnesitelné bolesti sám požádal lékaře o amputaci levé nohy nad kolenem. Život tím pro něj neskončil, naopak. Od té doby se intenzivně věnuje atletice – je trojnásobným bronzovým medailistou z ME, držitelem evropského rekordu v hodu oštěpem, stříbrným medailistou ze světových her v Indii a jako první handicapovaný atlet v republice přehodil diskem magickou padesátimetrovou hranici (54,69). Tento rekord zatím nebyl překonán.

Charitativní výstupy na nejvyšší českou horu Jaroslav Petrouš vymyslel jen rok po amputaci. První výstup zvládl za 2:12 hodin, podruhé už výsledný čas stlačil na osmačtyřicet vteřin pod dvě hodiny.
Onovšakvtomtopřípaděaž tak o časové rekordy nejde. Výstižně celou akci charakterizovala Vlasta Janušová, matka postiženého dvanáctiletého Petra, který byl symbolem druhého ročníku: „Na Sněžku by mělo jít hodně lidí. Proto, aby pomohli, ale taky proto, aby si uvědomili, jak veliký dar je zdraví.“

Podrobnosti a aktuální zprávy nejen o letošním květnovém výstupu na Sněžku najdete na stránkách www.klapeto. eu.

http://hradecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.