Mluvčí: Prezident nechtěl nikoho urazit

Výrok prezidenta Miloše Zemana, že umisťování handicapovaných a nehandicapovaných dětí do společných tříd je neštěstí pro obě skupiny, vyvolal masovou negativní odezvu.

„Lidské společenství obstojí pouze tehdy, pokud se budeme přijímat v různosti včetně handicapů. Segregovat skupiny dětí či dospělých kvůli barvě pleti, tělesnému nebo duševnímu postižení může vést jedině k rozkladu společnosti,“ uvedla například Rut Kolínská ze Sítě mateřských center.
Na kritiku zareagoval na svém facebookovém profilu i hradní mluvčí Jiří Ovčáček: „Prezident Miloš Zeman se nechtěl dotknout tělesně postižených. Vyslovil se pro zachování praktických škol v případech, kdy je to v zájmu dětí.“
Podle něj prezident poukázal na situace, kdy v důsledku inkluze trpí výuka všech žáků ve třídě, a na případy šikany, ke kterým dochází. Toto vysvětlení ovšem nestačí členůmsouboru The Tap Tap. Na svém Facebooku vyzvali hlavu státu k vysvětlení pronesených výroků a omluvě za ně. „Vaše slova jsou velmi demotivující pro všechny děti a mladé lidi s handicapem, kteří cílevědomě pracují na svém rozvoji a společenském uplatnění,“ uvádí se ve výzvě.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.