Postižená studentka kritizuje Zemanovu separaci dětí

Necitlivá slova prezidenta Miloše Zemana o separaci dětí ve škole podle jejich zdravotního stavu vyvolala odpor nejen u řady odborníků, ale i u samotných handicapovaných studentů.

Bez odezvy se rozhodla nenechat prezidentovy výroky pětadvacetiletá studentka Tereza Laubeová z Ústí nad Labem, která je od dětství kvůli prodělané obrně na invalidním vozíku. „Nejvíc mi vadí, že pan prezident rozděluje lidi. Říká, že handicapovaní studenti nebo lidi obecně se nemají stýkat nebo studovat se zdravými. V dnešním světě je to přitom úplně normální,“ sdělila MF DNES studentka Metropolitní univerzity v Praze.

Rozhodla se proto prezidentovi napsat otevřený dopis, v němž shrnula své výhrady vůči jeho prohlášení. „Celý život studuji na běžných školách se zdravými studenty. Nikdy jsem s nimi neměla žádný problém. Spolužáci na mě reagovali vždy normálně a brali mě, jako rovnocenného partnera ve třídě,“ stojí mimo jiné v dopise. „Kdybych byla na vašem místě, určitě bych tohle neřekla nahlas. Myslím si, že by si nejvyšší představitel státu neměl podobné výroky dovolit,“ vytýká pak Laubeová prezidentovi.
Dopis už zveřejnila na sociální síti Facebook, kde vyvolal velký ohlas. Díky sdílení ho četly tisíce lidí. Dostal se i k prezidentovi Zemanovi, kterého MF DNES požádala o reakci. „Pan prezident se s obsahem dopisu slečny Laubeové seznámil,“ sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Pan prezident se vyslovil pro zachování praktických škol v případech, kdy je to v zájmu dětí. Rozhodně se nechtěl dotknout tělesně postižených, jak mu je podsouváno. Poukázal na situace, kdy v důsledku trpí výuka všech žáků ve třídě a na případy šikany, ke kterým, bohužel, též dochází,“ tlumočil reakci Zemana Ovčáček.

Jan Horák, redaktor MF DNES
Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.