Soud herce za kontroverzní klip pro Konto Bariéry nakonec nepotrestá

Pražský městský soud zcela zrušil podmínky pro herce Petra Čtvrtníčka a Jana Potměšila. Ti v roce 2012 točili pro Konto Bariéry klip, ve kterém v policejních uniformách zastavovali řidiče.

Televize Barrandov
Šedesátiletý muž, kterého kontrolovali,  dostal tehdy infarkt a skončil v nemocnici. Městský soud za to hercům před časem uložil podmínky, teď si ale oba muži konečně mohou oddechnout. Od soudu odcházeli očištěni.

Podle původního verdiktu oba herci při natáčení těchto záběrů protizákonně vykonávali pravomoci policistů. Za to jim hrozilo osm měsíců za mřížemi s podmínkou na rok a půl. Dnešní verdikt však situaci zcela zvrátil.

Pavel BENDA, předseda odvolacího senátu /zvukový záznam z jednací síně/:   Podle paragrafu 258 odstavec 1 písmeno B odstavec 2 trestního řádu se napadený rozsudek zrušuje v celé rozhodující části ohledně obžalovaných Petra Čtvrtníčka a Jana Potměšila.

Božena JIRKŮ, ředitelka Konto Bariéry:   Jsem nadšená. Slzička mi vhrkla do oka, věřte mi že jo, protože dva a půl roku takovouhle blbost pozorovat a chodit na ta jednání soudu, jsem ráda, že tady někdo u toho – vyšší instance dostal rozum.

Podle odvolacího soudu nezhodnotil soud první instance jednání obolu herců správně a také podle státního žalobce se mohlo jednat maximálně o přestupek. Případ se k trestnímu řízení dostal i kvůli tomu, že během natáčení klipu jeden ze zastavených řidičů dostal ve stresu infarkt. Štáb ale postiženému poskytl důležitou první pomoc.

Jan POTMĚŠIL, herec:   Jsme rádi, že situace se vyřešila, protože žádný špatný úmysly tam nebyly a věřím, že i panu Hrbenovi, kterému se neudělalo dobře tehdy, tak bude dál v pořádku.

Petr Čtvrtníček vyloučil, že by v příštích případných natáčeních se skrytou kamerou postupoval jinak. „Já si myslím, že v těhle těch případech, pokud se jedná, pokud se jedná o pomoc zejména postiženejm jako lidičkám, tak já se určitě nebudu rozhodovat jinak než teď, i když s vědomím toho, že se člověk může dostat jednoduše do kriminálu,“ řekl.

JIRKŮ:   Mám radost za kluky, kteří nám fakt pomáhali, opravdu to mysleli dobře, zadarmo pracovali, vydělali spoust peněz pro Konto Bariéry a měli za to bejt souzeni? Blbost.

Postižený srdeční příhodou je mimo nebezpečí a ani žaloba netvrdila, že hlavní příčinou jeho srdeční zástavy před dvěma lety byla scénka s handicapovanými policisty.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.