Pokuty pro domovy seniorů se zvyšují. Častější budou i kontroly

ilustrační foto: PhotoRack

Dlouhé fronty se v Česku stojí na místa v domovech pro seniory. Nahrává to soukromým a nelegálním zařízením, která porušují pravidla. Stát proti těmto sociálním domovům přitvrdil. Zvýšil pokuty a častější jsou i kontroly.Česká televize

ilustrační foto: PhotoRack

Stát proti těmto sociálním domovům přitvrdil. Zvýšil pokuty a častější jsou i kontroly.

Loni od krajských úřadů dostaly tři firmy pokuty v celkové výši skoro půl milionu korun. Ministerstvo práce zvýší kontroly i ve státních zařízeních. Vyplývá to z novely zákona o sociálních službách, která platí od nového roku. Inspektoři se chtějí zaměřit hlavně na zkvalitnění služeb odborného personálu.

Nejmenované zařízení pro seniory kousek od Prahy dostalo loni pokutu sto padesát tisíc korun, nemělo např. registraci. Jeho ředitelka už požádala o registraci.

Osmdesátitisícovou pokutu zase dostali na Karvinsku. Služba se vydávala za terénní, ve skutečnosti byla pobytová.

Společnost AS-SENIOR provozuje pobytové služby stále, jen s tím rozdílem, že klienty přestěhovala z objektu v nedaleké obci Lučina do hotelu Impuls v Havířově.

Vladimíra MARTINKOVÁ, ředitelka; jednatelka společnosti AS-SENIOR:  Naši klienti jsou v naprostém pořádku. My poskytujeme službu osobní asistence plus ubytovací služby.

Daniel RYCHLÍK, vedoucí odboru sociálních věcí, KÚ Moravskoslezského kraje:  Ten deliktní vztah z našeho úhlu pohledu trvá, tak je s ní zahájeno několik dalších správních řízení.

Před pěti dny chomutovský soud potrestal za týrání seniorů čtyřmi lety vězení bývalou ředitelku stacionáře Naděje 2000. Hlavní sestra dostala tříletou podmínku. Příští týden se k soudu chystá i Evžen Jeřábek, jehož přítelkyni mělo o milion korun okrást vedení domova nedaleko Prahy Petruška.

Evžen JEŘÁBEK, přítel okradené seniorky:   Ona si to neuvědomuje, poněvadž všechno to špatný vyřizuju za ní.

Provozovatelé mají většinou pouze živnostenský list, fungují jako ubytovny nebo hotely, které se za domovy důchodců vydávají. Starší lidé tam často nemají zdravotnickou péči. Kraje momentálně prověřují dvacítku nových případů. Ministerstvo práce sepsalo metodiku, jak při kontrolách postupovat.

David POSPÍŠIL, ředitel odboru sociálních služeb MPSV:  Vyfotografovat si to zařízení, jít tam s právníkem krajského úřadu, vzít si odborníky.

Na nedůstojné podmínky upozorňuje i ombudsmanka. Při šetření našla sedm nelegálních domovů, kde omezovali osobní svobodu seniorů, přivazovali je k postelím a okrádali je. Do tří týdnů na toto téma vydá souhrnnou zprávu.

Anna ŠABATOVÁ, ombudsmanka:  Já bych se ráda obrátila i s tím materiálem potom na vládu, to není jenom o represí …. prostě vláda musí v podstatě, řekněme to zjednodušeně, investovat více peněz do sociálních služeb.

Podle odhadů ministerstva práce je momentálně v Česku zhruba osmdesát neregistrovaných zařízení. Nově jim hrozí vyšší pokuta, až milion korun.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.