Nové bydlení pro postižené z Vincentina

ilustrační foto: Malingering / Flicker.com

Nové důstojnější bydlení pro lidi s mentálním a tělesným postižením. 42 klientů Vincentina Šternberk, které patří mezi největší poskytovatele sociálních služeb v Olomouckém kraji, se přestěhovalo do nových domácností. Ty mají být co nejvíce podobné těm, v jakých žijí i zdraví lidé.

Česká televize

ilustrační foto: Malingering / Flickr.com

V životě to nikdy neměla jednoduché. Od svých 3 let bydlela paní Soňa v ústavu v bývalém klášteře ve Šternberku. Letos oslaví 70. narozeniny a jako dárek dostala nový domov. Odcházelo se jí ale těžko.

Soňa, klientka Vincentina: Jsem měla strach, ale to už je dobrý. Měla jsem opravdu strach. Už nemám se čeho bát, protože vím, že je to tady dobré.
Kromě Soni bydlí už týden v novém také Jaroslav. A s nimi dalších 40 klientů Vincentina. Nový domov našli na jiném místě ve Šternberku, v nedalekých Lužicích nebo v Uničově.

Jaroslav, klient Vincentina:  Přijdou kluci, posedí tady, povykládáme. A podíváme se na televizi, nebo holky sem přijdou.

Lenka DVOŘÁČKOVÁ, vedoucí domovů pro osoby se zdravotním postižením v Uničově: Musím říct, že opravdu jsou všichni spokojení a smějou se, jde to vidět, že opravdu se jim daří dobře.

Jaroslav, klient Vincentina:   Tady je to lepší, tady se můžu dostat i ven. Jenom mít lepší to vozidlo, že, ten kočár.
Díky přestěhování žijí handicapovaní lidé v šestičlenných domácnostech, které mají na starost zaměstnanci Vincentina. Ti se jim teď mohou věnovat mnohem více než v minulosti. Celkové náklady na vybudování 5 nových domů dosáhly bezmála 52 milionů korun.

Karel RYJÁČEK, ředitel Vincentina Šternberk:  Cílem bylo poskytnout bydlení, které je podobné běžnému bydlení vrstevníků těch našich uživatelů, čili běžné domácnosti.

Lenka DVOŘÁČKOVÁ:  Jim to nabízí nové přátelství, poznání nových lidí, dostanou se víc do společnosti. Myslím si, že je to velká výzva pro pracovníky, je to výzva k samostatnosti.

Nové bydlení je zajímavé i z architektonického pohledu, a třeba v létě nebo na jaře se z této dřevěné terasy dostanou klienti až na zahradu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.