Jak pečovat o postiženého Alzheimerem, poradí ve Ždírci

ilustrační foto: Tim & Selena Middleton / Flickr.com

První Alzheimer poradna začala fungovat, čtyři další v kraji ještě vzniknou.

Ždírec – Máte doma blízkého, který trpí Alzheimerovou chorobou a nevíte si s tím rady? Můžete se objednat do Alzheimer poradny Vysočina ve Ždírci, kde vás do práce s člověkem postiženým touto demencí odborně zasvětí. Jde vůbec o první zařízení tohoto typu v kraji.

„Lidé se mohou objednat, zvládneme posezení s pěti rodinami denně,“ přiblížila ředitelka Domova důchodců ve Ždírci Martina Matějková. Sezení s jednou rodinou trvá přibližně šedesát až devadesát minut, podle potřeby. „Ideální je, když lidé přivezou postiženého člověka s sebou, abychom mohli podle toho pečovatelům co nejlépe poradit,“ uvedla důležitou věc ředitelka domova.

V prvním týdnu využila tuto službu zhruba desítka lidí, kteří se starají o člověka s Alzheimerovou chorobou. Čekací doba proto nyní není nikterak dlouhá. „Zatím není o naší službě tak velké povědomí, takže čekací doba je minimální,“ dodala koncem minulého týdne Matějková.

V poradně pracují zkušení odborníci, centrum totiž navazuje na ždírecký domov, který se stará nejen o seniory, ale také o klienty s Alzheimerovou chorobou. „Naše poradna a domov se na rozdíl od nově vznikajících zařízení podobného typu mohou skutečně opřít o zkušenosti z desetiletí práce,“ dodala ředitelka Matějková. V posledním půlroce vznikla u ždíreckého domova také takzvaná zahrada paměti, která poslouží k rehabilitačním cvičením s postiženými a také byla dokončena spojovací hala mezi budovami domova seniorů, v níž budou poskytovány další služby právě lidem s Alzheimerem. Veškeré odborné služby poskytované v Alzheimer poradně jsou ze zákona bezplatné.

Podle krajského radního pro sociální oblast je zařízení ve Ždírci prvním svého druhu nejen na Vysočině, ale také v celé České republice. Do budoucna zřejmě vzniknou pobočky poradny v dalších čtyřech okresech Kraje Vysočina. „Ždírec je krajské centrum, které bude do budoucna sloužit především lidem z Jihlavska. V dalších letech by proto měly přibýt poradny i na Žďársku, Pelhřimovsku a tak dále,“ poznamenal krajský radní Krčál. Hejtmanství má nyní v hledáčku Velké Meziříčí, kde by poradna navázala na domov seniorů. „Síť poraden v kraji by vycházela ze zkušeností ždíreckého domova,“ dodal závěrem Krčál.

Jana Kodysová
Jihlavský deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.