Nouzový náramek dostanou od města zdarma

Více seniorů v Sokolově bude ve větším bezpečí. A to díky bezpečnostnímu náramku, který jim pomůže třeba i zachránit život. Zájem o něj projevilo nečekané množství seniorů.

Město se rozhodlo vyjít vstříc dalším deseti a náramek spolu s telefonem jim zaplatit. Celkem se tak může těšit dvacítka sokolovskýchseniorů, kteřínatom nejsou zdravotně dobře a nemá jim kdo pomoci. Projekt městské policie se jmenuje Pomoc v tísni.

„Chtěli jsme vytipovat deset seniorů s tím, že jim sadu zaplatíme my. Pokud by se to osvědčilo, dalším deseti je měli zaplatit známí či příbuzní seniorů. Zájem byl však obrovský a město se rozhodlo vyhovět dvaceti lidem. Jeden náramek včetně telefonu přijde zhruba na pět tisíc,“ řekl starosta Sokolova Jan Picka.

Bezvládný senior či zdravotně postižený člověk ležící na zemi svého bytu, neschopen i několik dní zavolat si jakoukoliv pomoc. A pokud nemápříbuznéčiznámé,kteřího navštíví a objeví, končí většina případů tragicky. Bohužel častý jev, zejména osamělých starších lidí.

Město vytipovaným seniorům poskytne telefon a také náramek s nouzovým tlačítkem. Ten budou nosit lidé stále na ruce jako hodinky a v případě nouze stisknou červený knoflík a přivolají pomoc. Po zpětném zavolání strážníků si policisté ověří, zda nejde o planý poplach či nechtěné zmáčknutí.

„Pokud senior telefon nezvedne, na místo okamžitě vyrazí hlídka městských strážníků, která zároveň upozorní zdravotníky. Policisté budou mít totiž u sebe klíče od těchto deseti lidí a předejdou tak rozbíjení oken či vylamování dveří,“ nastínil Picka. Na projektu spolupracují s městem nemocnice Sokolov, záchranná služba, odbor sociálních věcí a hasiči.

Zájemci z řad seniorů musejí splnit několik podmínek. Je třeba vyplnit formulář, ve kterém se vyjádří žadatel, lékař a sociálka. Je nutné dát souhlas se zpracováním osobních údajů. Nutné je počítat i s tím, že si úředníci provedou v terénu místní šetření, zda dotyčný žije opravdu osamocen nebo zda jsou jeho majetkové poměry dobré a může si přístroj koupit.

Sokolovský deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.