Příspěvek na péči se bude měnit. MPSV na tom začne pracovat

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje provést změny v příspěvku na péči. Chystá se proto v první polovině letošního roku oslovit řadu odborníků, kteří by na těchto změnách spolupracovali.
„Připravujeme širokou diskusní platformu, v níž zasednou odborníci i zdravotně postižení, a kde dospějeme ke společné dohodě nad úpravou zákona. Chci úpravu příspěvku tak, aby byla zdravotně hendikepovaným lidem poskytnuta nejkvalitnější možná péče a aby nebyly opomenuty okruhy lidí, které na příspěvek mají nárok,“ uvedla Právu ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD)..

Agentura ČTK nedávno upozornila na to, že Výzkumný ústav práce a sociálních věcí před časem doporučil ve své studii upravit příspěvek na péči tak, aby lidé, kteří by žili doma a platili si péči profesionálů, dostávali o několik tisícikorun víc než dnes. Naopak příjemci nejnižší částky, jimž pomáhají příbuzní či známí, by dávka mohla být snížena nebo by o ni mohli zcela přijít.

Opatření by podle studie vytvořilo poptávku pro vznik terénních služeb a vznikala by tak nová pracovní místa pro pečovatele a sociální pracovníky.

Ke zvýšení příspěvků na péči dlouhodobě vyzývá i šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Snížování či dokonce odnímání dávky při péči v rodině ale důrazně odmítá. Podle něj totiž příbuzní státu nemalé peníze šetří, když se o své blízké starají sami.

Nicméně z uvedené studie se bude při tvorbě nových pravidel pro příspěvek na péči bvycházet jen částečně. Podle ministryně Marksové je totiž studie již dva roky stará a neodráží její současnou představu o příspěvku na péči.

Příspěvek na péči se vyplácí od roku 2007.

10 základních životních potřeb:

mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity, péče o domácnost.

Příspěvek na péči se přiznává ve čtyřech stupních:
– I. stupeň – lehká závislost – každodenní pomoc nebo dohled z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu při 3 nebo 4 základních životních potřebách (příspěvek ve výši 800, Kč měsíčně)
– II. stupeň – středně těžká závislost – každodenní pomoc nebo dohled při 5 nebo 6 základních životních potřebách (4.000,/měsíc)
– III. stupeň – těžká závislost – každodenní pomoc nebo dohled při 7 nebo 8 základních životních potřebách (8.000,/měsíc)
– – IV. stupeň – úplná závislost – každodenní pomoc nebo dohled při 9 nebo 10 základních životních potřebách (12.000,/měsíc)

Od roku se 2007 se tyto příspěvky nevalorozovaly.

invArena

1 komentář

  1. Dobrý den,mám přiznán příspěvek na péči 800 kč,kolik bych brala po zvýšení v r.2016?Děkuji

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.