Stacionář karlovarského kardiocentra zpříjemní pacientům pobyt

Kardiocentrum karlovarské nemocnice otevřelo nový stacionář. Zázemí v něm najdou pacienti, kteří podstoupí katetrizaci s šetrnějším přístupem přes tepnu na paži namísto tradičního vpichu do stehenní tepny.

 

Karlovarská nemocnice zprovoznila stacionář pro pacienty po kardiointervenčních výkonech. „Jde o místnost v těsném sousedství katetrizačního sálu, která je vybavena čtyřmi speciálními křesly a příslušenstvím, kde nemocní po kardiointervenčních výkonech tráví čtyři až šest hodin pod kontrolou lékaře a sestry, aby potom odešli v den výkonu domů,“ uvedl primář kardiologického oddělení karlovarské nemocnice Michal Paďour. Pacienti nyní přicházejí ráno do kardiostacionáře, kde po přijetí lékařem čekají v komfortním křesle na výkon.
„Na katetrizační sál přejde pacient zhruba dvacet metrů po chodbě,“ popisoval mluvčí nemocnice Vladislav Podracký.
Na katetrizačním sále je proveden výkon cestou vřetenní tepny, tedy z ruky. „Výkon je v místním znecitlivění, po zobrazení srdečních tepen na angiolince se při příhodném nálezu provádí hned výkon léčebný, zvaný angioplastika s implantací stentu. Výkon trvá zhruba dvacet minut až hodinu, v závislosti na stupni postižení,“ konstatoval Paďour.
„Katetrizační výkon je proveden z malého vpichu na zápěstí nemocného, cestou tepenného systému na ruce jsou katetry zavedeny k srdci, dále již katetrizace probíhá jako výkon provedený z třísla,“ doplnil Podracký.
Etablování metodiky radiální katetrizace představuje moderní přístup v léčbě zúžených srdečních tepen. „Po výkonu je nemocný převezen na pojízdném křesle zpět do komfortního prostředí stacionáře. Zatímco lékař a sestra pečlivě monitorují jeho srdeční hodnoty, nemocný odpočívá v polohovatelném křesle, například sledujíc televizi. Aktivní nemocní již v této době čtou, sledují internet nebo si vyřizují firemní pohledávky,“ konstatoval Podracký.
Podle Paďoura je výhodou katetrizace z ruky rychlá mobilizace nemocného. „Pacient vstává de facto hned po výkonu,“ poznamenal primář. Katetrizace z ruky má menší procento krvácivých komplikací a představuje díky jednodenní hospitalizaci nižší logistickou zátěž provozu. Výkon z ruky je ale náročnější pro operatéra. „Zaučení týmu trvá i několik měsíců,“ uvedl.
Intervenční tým karlovarského kardiocentra provádí asi 95 % výkonů z ruky. „V tomto smyslu předstihl i mnohá pražská pracoviště,“ dodal mluvčí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.