Pomocí sbírky chtějí koupit i auto

Loni rozšířili prostory v odlehčovací službě a koupili auto pro osobní asistenci. Letos například chtějí rozšířit služby denního centra. Nejen s tím má vyškovské charitě pomoci Tříkrálová sbírka, jejíž patnáctý ročník už odstartoval i na Vyškovsku.

Vyškovsko – „Přestože jsme začali vybírat už v sobotu, hlavní program jsme připravili právě na dnešek. Na vyškovské Masarykovo náměstí přijedou ve čtyři hodiny Tři králové. Půjde o starostu a místostarosty Vyškova v kostýmech,“ sdělil ředitel vyškovské charity Karel Kosina.
Připravený bude i doprovodný program, kterého se zúčastní soubory Trnka a Klebetníček, koledy pak zazpívá Dětský pěvecký soubor Motýlek. O zvycích na Hané týkajících se právě Tří králů pohovoří vedoucí Klebetníčku Marie Pachtová.

Stovky koledníků

Do sbírky pravidelně přispívá například Eliška Váchová z Vyškova. „Pokud za mnou koledníci přijdou, dávám jim vždy kolem sta korun. Myslím, že jde o dobrou věc, tak proč nepřispět,“ myslí si Vyškovanka. Přispět charitě lidé můžou nejen ve Vyškově. „Až do neděle bude celkem sto sedmadvacet trojic koledníků vyrážet i do dalších obcí vyškovského okresu. Vposledních letech se nám daří vybrat kolem půl milionu korun. Byli bychom rádi, kdyby se to podařilo i letos. Vplánu totiž máme například koupi dalšího auta pro terénní službu osobní asistence. Každý rok také vyhledáváme lidi v nouzi, kterým pomáháme. Třeba jim na zimu koupíme dřevo, aby si mohli zatopit,“ přiblížil ředitel charity.
Podle něj se hlásí i čím dál více klientů do denního centra. I tam by měly peníze ze sbírky pomoci, charita plánuje rozšířit jeho služby. „Naším dlouhodobým záměrem je také výstavba chráněné dílny pro zdravotně postižené. Musíme na ni však získat evropskou dotaci, a sbírka by nám pomohla její vznik spolufinancovat,“ vysvětlil Kosina.

vyškovský deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.