Obrna ho upoutala na vozík. Díky „obleku kosmonautů“ má šanci, že se zase postaví

Devítiletý Filip z Rané je i přes svůj handicap členem cyklistického klubu. A i díky pomoci jeho týmových kolegů bude moci absolvovat speciální rehabilitaci, po níž má šanci, že sám udělá první krůčky.

RANÁ Dětská mozková obrna ho sice upoutala na invalidní vozík, přesto dokáže sportovat. Devítiletý Filípek Otta z Rané u Loun rád jezdí na kole. Jedno dostal k Vánocům. „Jezdí na speciální trojkolce. Když to rozjede, jede hlava nehlava a nikdo ho nezastaví,“ prozradil tatínek Miroslav Otta.

Malý sportovec je dokonce členem cyklistického klubu AVZO ZO Raná a díky jeho týmovým kolegům bude moci absolvovat speciální rehabilitaci v pražské soukromé klinice, kde čtyřtýdenní pobyt vyjde téměř na 70 tisíc korun. Proceduru však zdravotní pojišťovny nehradí.
Klub proto nechal vyrobit trička s týmovým logem a jejich prodejem se podařilo nastřádat deset tisíc korun. „Poděkování patří všem, kteří si triko zakoupili. Přispěla i firma, která nám je vyrobila za sníženou cenu. Jeden kus stojí 400 korun, z toho 150 korun je určeno přímo Filipovi. Je to to nejmenší, co můžeme udělat,“ uvedl týmový trenér Josef Czervoniakov, který s nápadem přišel.

Šek s částkou rodina už dostala, triko je ale stále možné zakoupit, a tím finančně přispět. Ačkoliv dětská mozková obrna je trvalé postižení hybnosti a držení těla, příznaky se do určitého věku, jak se dítě vyvíjí, mění. Nedá se vyléčit, ovšem vhodnou léčbou lze dosáhnout lepších životních možností.

Musí absolvovat dvě náročné operace. Filip tak má šanci, že se brzy postaví a udělá sám první krůčky, a to díky obleku, který byl původně vyvinut pro léčbu kosmonautů, již měli po delším pobytu ve stavu beztíže oslabené svaly. Právě tuto pomůcku používá pražská rehabilitační klinika.

Ještě předtím však musí chlapec absolvovat náročné operace. „Nejdříve nás čekají dvě operace kotníků, poté by se měl zvládnout postavit a můžeme pokračovat v další léčbě. Operovat ho měli už před Vánocemi, museli jsme ale termín odložit kvůli nemoci,“ řekla maminka Alena Šnejdrová.

Filípek vyžaduje celodenní péči, což je kromě psychických sil i finančně náročné. Do rodinného rozpočtu přispívá jen manžel, paní Alena se musela zaměstnání vzdát. „Jsme vděční každému, kdo si tričko zakoupil. Částka nám pomůže uhradit rehabilitaci Filipa, nějaké prostředky se snažíme získat i ze sběru PET víček,“ dodala Šnejdrová.

Po vánočních prázdninách už dnes Filip zase sedí ve škole. Chodí do třetí třídy speciální školy v Lounech. „Učení mě baví, paní učitelka je hrozně hodná, ale dostáváme každý den úkol,“ prozrazuje školák. Ve škole mu pomáhá asistentka. „Učitelka ho často chválí, že je aktivní. Pořád se hlásí a chce k tabuli,“ usmívá se maminka.

Miroslava Strnadová, redaktorka MF DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.