Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) může od 1. ledna kontrolovat nově i restaurace. Restaurace bude kontrolovat společně s krajskými hygienickými stanicemi, které tak činily dosud, informoval mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.
Novela zákona má umožnit systematičtější a častější kontrolu restaurací.
Zatímco nyní kontrolovala SZPI maloobchodní prodejce či sklady potravin, kterých bylo 45.000, nyní může vstoupit do dalších 70.000 provozů. SZPI se bude zaměřovat na falšování potravin, jejich původ, hygienickou bezpečnost provozu a na způsobilost personálu. Vedle klasických restaurací mohou inspektoři kontrolovat například i rychlá občerstvení, cukrárny, čajovny, stravovací služby poskytované v rámci maloobchodu a na čerpacích stanicích.
„Podle novely zákona o potravinách budeme kontrolovat také povinné uvádění názvu pokrmu, který odpovídá surovinám použitých při přípravě, a uvádění alergenů v jídle,“ sdělil Pospíchal.
Zákon posiluje kompetence SZPI, cílem je systematicky zkontrolovat více provozoven veřejného stravování. „Dozor nad výrobou a prodejem bude rozdělený mezi SZPI a krajské hygienické stanice. Státní veterinární správa nově získává kompetenci ke kontrole zvěřiny, mléka, mleziva nebo včelích produktů,“ poznamenal Pospíchal. Dozorové orgány mají spolupracovat tak, aby byly kontroly efektivní a nedocházelo k jejich zdvojování. Personálně se inspekce připravovala již během loňského roku.
Změna zákona má posílit pozici spotřebitele. Kontroly mají být intenzivnější a mají být přesněji zaměřené. „Předpokládáme, že dojde ke zvýšení tlaku na nepoctivé provozovatele, kteří budou nuceni své postupy změnit,“ uvedl Pospíchal. SZPI předpokládá, že bude o výsledcích kontrol referovat pomocí tiskových zpráv, na oficiálním webu, na portálu Potraviny na pranýři a také na sociálních sítích, které jsou s tímto portálem spojené.
Sankce pro nepoctivce se odvíjí od právní kvalifikace, rozsahu či závažnosti provinění. SZPI obvykle také pokuty zvyšuje při opakovaných proviněních. „Například za závažná porušení bezpečnosti a falšování surovin určených pro přípravu jídel může být pokuta až 50 milionů korun. Za provinění proti hygienickým předpisům či chybějící povinné informace, mezi něž nově patří i údaje o alergenech, se sankce může vyšplhat až na deset milionů korun,“ doplnil Pospíchal.
Přidejte odpověď