Dobrý anděl pomáhá

ilustrační foto: azrainman Flickr.com

Boj, který nelze vyhrát. I tak se dá mluvit o nemoci, kterou trpí desetiletý Honzík z Brna. Jedná se o svalovou dystrofii, postupně mu tedy ochabují všechny svaly v těle.

Televize Nova
Nikdy si nemohl hrát stejně jako jeho vrstevníci. Před dvěma lety ho nemoc upoutala na vozík. Nezbytné vybavení mohla rodina pořídit i díky příspěvkům Dobrých andělů.

Michal HOŘÍNEK, otec:  Úplně celý život naruby. Není žádný lék a vlastně není nic, co by to jakoby zastavilo. Když měl dva a půl roku zhruba, kdy vlastně jsme si všimli, že neumí skákat, často padá, třeba schody byl pro něj problém.

Dnes desetiletý Honzík trpí svalovou dystrofií Duchenneova typu. Vrozenou genetickou poruchou, která je smrtelná. Zákeřná nemoc postupuje pomalu. Honzíkovi potíže s chůzí postupně rostly, teď už je zcela upoután na invalidní vozík.

Nejvíc obrátek to nabralo v osmi letech, kdy vlastně nemohl se postavit, za další půlrok už vlastně mohl jenom stát. No a za další dva měsíce už prostě skončil na vozíku.

Jan HOŘÍNEK, trpící svalovou dystrofií:  Jeden je elektrickej a druhej je normální.

Honza už ale začíná mít problémy i s rukama a za několik let zřejmě nemoc ochromí i jeho dýchání. Pak bude připoután také k dýchacímu přístroji. Jedinou Honzovou nadějí je, že smrtelné onemocnění bude postupovat pomalu a lékaři stihnou najít lék. Rodiče se proto Honzíkovi snaží zpříjemnit každý den. Chodí s ním třeba i bruslit. Co nejradši děláš, úplně nejradši?

Honzíkovi a jeho rodině pomáhají také příspěvky Dobrých andělů, za které kupují například speciální výživu. Rodinám, které se vinou těžké nemoci dostaly do finanční tísně, můžete pomoci i vy. Stačí se zaregistrovat a stát se tak Dobrým andělem.

ilustrační foto: azrainman Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.