Sociální dávky se zmrazí

ilustrační foto: Cohdra / MorgueFile

Vláda v novém roce zmrazí většinu sociálních dávek. Výjimku tvoří důchody, které se zvýší v průměru o 200 korun měsíčně. Přibude také těch, kteří budou mít nárok na porodné. Stát ho začne vyplácet i na druhé dítě ve výši 10 tisíc. Na dávky a důchody tak půjde z rozpočtu přes půl bilionu.

Česká televize
ilustrační foto: Cohdra / MorgueFile

Alois Malý z Mostu pobírá důchod 13,5 tisíce. Od ledna si polepší o 235 korun měsíčně. Tedy o něco více než penzisté s průměrným důchodem.

Alois MALÝ, důchodce:Samozřejmě je to určitá pomoc. Když to vezmu loňskej rok nebo letošní rok, co jsme dostali 45 korun.

Průměrný důchod vzroste příští rok o dvě stovky na 11 276 korun. Třeba Alena Tihelková z Olomouce je s dvousetkorunovým růstem spokojená.

Alena TIHELKOVÁ, důchodkyně:No tak mohlo by to být víc, ale já jsu spokojená s každou částkou. Já nejsu náročnej člověk, víte.

Důchody porostou příští rok nejrychleji od roku 2011, kdy si v penzisté v průměru polepšili o 371 korun. Víc než dvousetkorunové přilepšení si teď ale podle ministra financí státní rozpočet dovolit nemůže.

Andrej BABIŠ, ministr financí; předseda hnutí /ANO/:Já myslím, že je to velice rozumné, že důchodci dostanou nazpátek to, co si zaslouží.

Růst penzí přijde rozpočet na víc než 6 miliard. A právě proto ho kritizuje část pravicové opozice.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/:To je mimořádně nezodpovědný krok, protože ten důchodový účet je dlouhodobě ve schodku.

Na rozdíl od penzistů si lidé, kteří pobírají životní nebo existenční minimum, příští rok nepolepší. Vláda se totiž rozhodla dávky pro nejchudší zmrazit.

Michaela MARKSOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:Je hlavně důležité, že se zvýšila minimální mzda a že by se měl zvětšovat rozdíl právě mezi těmi lidmi, kteří pracují a mezi těmi, kteří nepracují.

Měsíční životní minimum tak bude stejně jako letos i příští rok 3 410 korun. Existenční minimum pak 2 200 korun. Jiřímu Zámečníkovi, který pobírá životní minimum, se zmrazení dávek nelíbí.

Jiří ZÁMEČNÍK, klient pobírající životní minimum:Protože tohlencto zmrazování sociálních dávek by hrozilo lidem větší chudobou.

Kabinet nechá příští rok zmrazené i další dávky. Přídavky na děti, mateřskou a rodičovskou dovolenou, nebo příspěvky na péči pro zdravotně postižené.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany /KDU-ČSL/:Je lépe, aby se nezvyšovalo existenční minimum právě proto, že toto je navázáno na další výpočty.

Příští rok bude štědřejší pouze porodné, a to jen pro některé rodiny. Stát ho ve výši 10 tisíc korun začne vyplácet i na druhé dítě. Třeba tříčlenná rodina na něj ale dosáhne, jen pokud bude mít měsíční příjem nižší než 20 817 korun. Česká vláda naposledy zvyšovala některé sociální dávky v lednu 2012. Tehdejší Nečasův kabinet zvýšil existenční minimum o 180 korun měsíčně. Životní minimum pak o tři stovky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.