Co nás letos čeká?

ilustrační foto: Photoxpress

Co vše nás letos čeká?Jak to bude s průkazy pro handicapované, s úenzemi nebo se slevami pro rodiče? Co se změní v převodech aut?  ilustrační foto: Photoxpress

Průkazy pro handicapované
Kdy: od ledna

Držitelé průkazu TP, ZTP a ZTP/P si budou moci vyměnit tyto průkazy bez zbytečných administrativních průtahů a správního řízení, které by znovu posuzovalo jejich zdravotní stav. Nárok na příspěvek na mobilitu bude navíc nově vázán přímo na nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením ZTP nebo ZTP/P.

Vyšší přivýdělky bez sociálního pojištění
Kdy: od ledna

Řada zaměstnanců si přivydělává samostatnou výdělečnou činností. Ta je pro ně vedlejším zdrojem příjmů, neboť hlavní činností zůstává zaměstnání. Protože zaměstnanci již platí pojistné na sociální zabezpečení ze své hrubé mzdy, nemusejí z hrubého zisku do určitého limitu z vedlejší samostatné výdělečné činnosti platit sociální pojištění. Za celý rok 2014 se neplatí sociální pojištění z vedlejší činnosti do hrubého zisku 62 261 Kč (příjem – výdaje). Pro celý rok 2015 se tento limit zvyšuje na částku 63 865 Kč ročního hrubého zisku. Při výkonu vedlejší výdělečné činnosti jen po část roku se limit poměrně snižuje

Zvýšené starobní penze a vrácení slevy pro penzisty

kdy: od ledna

Penze budou opět valorizovány podle 100 procent nárůstu spotřebitelských cen a o jednu třetinu nárůstu reálné mzdy. Důchodci si tak již od nového roku polepší v průměru o 200 korun měsíčně. Pracující penzisté opět získají slevu na dani, ročně 24 840 korun. Na požádání bude finanční správa vracet i původně odepřené slevy na dani za rok 2013.

Vyšší porodné pro více rodičů
Kdy: od ledna

U prvního dítěte zůstane částka porodného na 13 tisících korun, u druhého půjde o 10 tisíc korun.

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) prosadila zvýšení koeficientu z 2,4násobku na 2,7násobel životního minima rodiny, takže na porodné bude mít nárok širší okruh rodičů. Na porodné u prvního dítěte by tak měly dosáhnout domácnosti s čistým příjmem do 20 817 korun, u matky samoživitelky do 13176 korun. Polepší si také ženy, kterým se narodí vícerčata. Zatímco dosud dostávaly od státu maximálně 19 500 korun, nově získají 23 tisíc korun. A nezáleží, zda půjde o jejich první, nebo následný porod.

Roste daňová sleva u druhého dítěte
Kdy: od ledna

U prvního dítěte zůstává dosavadní sleva 1117 Kč. Měsíční daňové zvýhodnění na druhé dítě se ale zvyšuje z 1117 Kč na 1317 Kč a na třetí a další dítě z 1117 Kč na 1417 Kč.

Vznikají dětské skupiny
Kdy: zákon již platí, bude novelizován

Založení skupiny bude administrativně i finančně méně náročné, než je tomu u klasických školek. Sněmovna v průběhu roku schválí \ novelu, která umožní další fungování tzv. A lesních školek.

Konec polopřevodů aut
Kdy: od ledna

V případě zápisu změny údajů o vlastníkovi či provozovateli silničního vozidla se upouští od dosavadního postupu sestávajícího ze dvou samostatných úkonů – odhlášení a přihlášení -, kdy značné množství vozidel končilo ve stavu tzv. polopřevodů. Nově bude zápis změny vlastníka nebo provozovatele vozidla včetně vydání nových dokladů prováděn na jednom úřadě na základě společné žádosti dosavadního a nového vlastníka či provozovatele. Osobní přítomnost žádného z nich nebude vyžadována, k vyřízení převodu mohou zmocnit třetí osobu.

.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.