K oslavám svátků konce roku patří tradičně stůl obtěžkaný jídlem, jehož recepty se v rodinách předávají z generaci na generaci.
Většina jich je bohužel založena na mouce a rafinovaném cukru, což je pro vyznavače paleodiety nepřijatelné. Dekadentní přehlídka překypujících stolů a nekonečné příděly sladkostí jsou pro tyto dietáře zlým snem.
Dieta odvozená od způsobu stravování našich dávných předků je podle stanice Al-Arabíja vyhledávaným prostředkem všech, kdo chtějí zhubnout. Říká se jí také dieta jeskynního muže a její pravidla jsou snadná – nejíst nic, co nebylo k dispozici v paleolitu, tedy v pravěku. Takže je třeba zaměřit se jenom na stravu, která může být výsledkem lovu – maso zvěře, drůbeže a mořských živočichů – a na tu, která se dala sesbírat – vejce, oříšky, zrna, ovoce a zelenina.
Striktní zastánci této diety vidí prapříčinu obezity a civilizačních nemocí v rozvoji zemědělství a důsledně zakazují chléb, těstoviny, brambory, sýry, jogurty a cukr.
Zaměření na pravěkou stravu je přínosné v tom, že se člověk naučí omezit potraviny, které na své cestě prošly složitou úpravou. Klasickým příkladem jsou bramborové lupínky, uzeniny nebo čokoládové tyčinky plné konzervantů, cukru, a soli. Člověku zbaveného práva cpát se tímto jídlem pak nezbude, než zařadit do jídelníčku něco jiného, takže sáhne ochotněji po ovoci a zelenině, čímž prospěje svému zdraví a přispěje k redukci váhy.
Jenomže jsou tu kritici, kteří varují. Paleodieta má daleko od vyrovnané stravy, protože v ní převažují proteiny a chybí sacharidy. Doporučuje příliš mnoho masa a kdo se neomezí na maso libové, zvýší tím příjem tuku. Riskantní je omezovat obiloviny, luštěniny i mléčné výrobky, jež dodávají vlákniny, vápník, vitamín B a železo. Zvyšuje se riziko osteoporózy, anemie a onemocnění srdce. Kromě toho je dnes finančně téměř nemyslitelné založit stravu výhradně na biopotravinách.
A je třeba držet se striktně pravěkého jídelníčku, víme-li, že jeskynní lidé se dožívali pouze 40 let? Postačí zřejmě, když si člověk uvědomí nebezpečí mnohých zpracovaných potravin a nebude je vyhledávat.
V praxi vánočního hýření lze najít alternativu ke všemu nevhodnému. Namísto svařeného vína, punčů a vaječných koňaků pít třeba kokosové mléko, vodu s ovocem, nebo okořeněné víno. Z rychlého pohoštění se vyhnout šunkovým závitkům, plněným vejcím a krémovým pomazánkám a zaměřit se na ogrilované artyčoky nebo kraby, nadívané houby nebo kaviár. Ideálním předkrmem není šunka s medovou polevou ani palačinky, nýbrž ledvinka s ředkvičkou či opražené plátky cukety.
Jako přílohu je třeba vyloučit opékané brambory i brokolici se sýrem a dát přednost třeba salátu s citronem, olivovým olejem a ančovičkami nebo brokolici politou kokosovým olejem. A coby dezert se určitě nehodí oříškové řezy ani čokoládové cukroví. Postačí plátek tmavé oříškové čokolády nebo pamlsek z mandlového másla.
ilustrační foto: Flickr.com
Přidejte odpověď