Jak a kdy mohu získat příspěvek na bydlení?

ilustrační foto: photoXpress

Mám nárok na příspěvek na bydlení? A kde si o něj můžu požádat? Takové jsou často dotazy zájemců o příspěvek na bydlení. Přinášíme informace…

ilustrační foto: photoXpress

Dotaz: dostávám příspěvek na bydlení jen 1187 korun měsíčně. Jak zjistím, že je to správně?
Pokud požadujete vysvětlení výpočtu dávky či nejste spokojen s její výší, můžete se obrátit na kontaktní pracoviště úřadu práce, který o dávce rozhodl, a požádat o rozpis výpočtu dávky. V případě, že s tímto rozpisem nebudete souhlasit, máte možnost podat námitku do 30 dnů od obdržení první splátky.

Jsme s manželkou v insolvenci. Počítá se pro rozhodnutí o dávce příjem před srážkou, nebo až po ní?
Do rozhodného příjmu pro výpočet nároku na dávku příspěvku na bydlení se započítává čistý příjem před srážkou insolvenčního správce.

Je příspěvek na bydlení limitovaný časem?
O dávku příspěvek na bydlení lze požádat 3 měsíce zpětně od data podání žádosti. Dávku příspěvek na bydlení je možné pobírat nejdéle po dobu 84 kalendářních měsíců v období 10 kalendářních let.

Beru příspěvek na bydlení a chci vědět, jestli se započítává jako příjem do hmotné nouze?
Dávka příspěvek na bydlení se nezapočítává do příjmu rozhodného pro přiznání nároku na dávky pomoci v hmotné nouzi. Při výpočtu dávky doplatek na bydlení ze zákona o pomoci v hmotné nouzi se z výše příspěvku na bydlení vychází.

S přítelkyní a dcerou bydlíme v pronajatém bytě. Vydělám deset tisíc korun měsíčně a přítelkyně dostává mateřskou 7800 Kč. Za pronájem bytu platíme 14 000 Kč. Máme nárok na nějaký příspěvek?
Pokud máte platnou nájemní smlouvu a jste v bytě hlášena k trvalému pobytu, splňujete základní podmínky nároku na příspěvek na bydlení. Žádost si můžete podat na kontaktním pracovišti Úřadu práce dle místa trvalého bydliště.

4 komentáře

  1. Dobrý den, bydlím u syna, který mi pronajmul v lonském roce byt,který má v osobním vlastnictví.Platím mu nájemné,ale trvalé bydliště sem si zařídila až ted v listopadu.Od kdy mám nárok na příspěvek na bydlení.děkuji za odpověď

  2. Dobry den chci se zeptat 27.7sem si podavala zadost na prispevwk na bydleni a na davku nouzi a mela s problemi smlouvou ale pak sem dala dobrou a uz toje poradku a chci se zeptat od tydoby cosem to podala a jeste do ted sem nicnebrala budu bratza dva mesice neboo ne jak to jedekuji za odpoved

  3. Dobrý den.. nejsem vedena na úřadu práce a platím si sama sociální a zdravotní..chci se zeptata jestli mám nárok na příspěvěk na bydlení,když nejsem vedena na ÚP? Bydlím sama ve vlastním bytě a nepobírám žádné peníze.Děkuji.

  4. Dobrý den – máte v textu dosti podstatnou chybu – příspěvek na bydlení není limitovaný časem. Novelizovaný zákon o státní sociální podpoře (117/1995 Sb.) totiž příspěvek na bydlení nijak časově neomezuje. Byla vypuštěná jeho pasáž § 27a, která mnoha příjemcům přiznávala dávku jenom „84 kalendářních měsíců v období 10 kalendářních let“.A ještě dodatek – kromě jedné internetové kalkulačky na http://www.penize.cz/kalkulacky/prispevek-na-bydleni#prispbyd nepočítají ostatní kalkulačky správně.Neumějí pracovat se srovnatelnými náklady, které se při výpočtu při bydlení ve vlastním či družstevním bytě či domu používají.Více o tomto problému na mých webových stránkách na http://lovelykodiak1.webnode.cz .

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.