Soud s bývalými úředníky MPSV

soudní síň - ilustrační foto: Veronica ML / Flickr.com

Kauzu bývalých úředníků ministerstva práce Vladimíra Šišky a Milana Hojera začal znovu projednávat soud.

soudní síň – ilustrační foto: Veronica ML / Flickr.com

ČT 1

Podle obžaloby žádali od firmy OKsystem stažení stížnosti na resort, jinak by nedostala zakázku. Oba muži dopoledne vypovídali a stále trvají na své nevině.

První z obžalovaných Milan Hojer se u soudu snažil obhájit své jednání. Řekl, že ve státní správě nikdy předtím nepracoval a zřejmě tak ve státní správě platí pravidla, která jednoduše neznal. Podle něj prostě dostal úkol a ten se snažil co nejlépe splnit.

Dodal také, že pan Procházka si za OKsystem na jeho chování nikdy nestěžoval. Podle něj to prostě bylo obchodní jednání a ve stejném smyslu se vyjádřil také druhý z obžalovaných Vladimír Šiška. Podle něj prostě obchodní jednání a obchodní schůzky někdy bývají tvrdé.

U soudu Šiška také popisoval postavení společnosti OKsystem na trhu, jeho respektive monopolní postavení. Dál také vysvětloval pozadí na ministerstvu práce a sociálních věcí v zadávání veřejných zakázek. Tím konkrétně narážel na ten druhý problém, a sice společnost OKsystem a společnost Fujitsu.

Tím se dostáváme k dalšímu tématu celého soudu. Ten totiž dostal od Vrchního soudu v Praze zadání, aby vysvětlil nebo dokázal výši škody, která případně byla společnosti OKsystem způsobená. Za tím účelem přišel k soudu svědčit také Martin Procházka, který řekl například, že společnost musela propustit zhruba 20 % zaměstnanců, to znamená asi 50 lidí, nicméně si netroufl takhle z hlavy stanovit, jak vysoká výše škody byla společnosti OKsystem způsobena, proto soud mu uložil do příštího jednání vyčíslit konkrétní sumu.

Dál k tomu samotnému jednání řekl, že se cítil být pod tlakem a také že mu bylo vyhrožováno, nicméně po konzultaci, po konzultaci s právníkem došli k tomu, že to jednání bylo protiprávní a začali proto jednat.

Na dotaz obhájce obžalovaných ale řekl, že společnost, že zástupcům ministerstva práce a sociálních věcí nikdy své pocity nesdělil. My se tady na pražský městský soud vrátíme znovu 18. února.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.