České pohostinství se od tohoto víkendu dotýká zásadní změna. Začala totiž platit povinnost zveřejňovat alergeny, které nabízená jídla obsahují. Nařízení Evropské unie se týká jak luxusních restaurací, tak i pouličních stánků s rychlým občerstvením, nebo školních jídelen.
Televize Barrandov – reportáž
ilustrační foto: Reggie Bibbs / Flickr.com
Lidé, kteří nějakou alergií trpí, nebo musí dodržovat bezlepkovou dietu, si tak budou moci lépe vybrat co si v restauraci objednají.
Nařízení Evropské komise u nás vítají hlavně lidé trpící nesnášenlivostí k lepku, takzvanou celiakií. Podle odhadů nemocí trpí asi jedno procento populace, problém ale je, že o svém onemocnění ví jen asi patnáct procent z nich. Příznaků nemoci je přitom celá řada, od zažívacích potíží, přes chornickou únavu až po psychické problémy.
Ivana LÁŠKOVÁ, předsedkyně Společnosti pro bezlepkovou dietu: Celiakie je podceňovaná diagnóza, takže většina celiaků není diagnostikovaných. Jedná se o dědičné nemocnění, takže v případě, že u někoho v rodině je nalezena celiakie, měla by se vyšetřit celá rodina.
Jednou z diagnostikovaných celiaček je také Kateřina Moravcová z Prahy. Až donedávna o své nemoci nevěděla a potýkala se s řadou zdravotních obtíží a hlavně neustálou únavou. Diagnózu zjistila v podstatě náhodou.
Kateřina MORAVCOVÁ : Sedm, osm let jsem vůbec netušila, že tou nemocí trpím. Od února se učím žít úplně jinak a hlavně vařit jinak.
Novou vyhlášku o zveřejňování alergenů vítá. V současné situaci má velký problém například s výběrem restaurace.
MORAVCOVÁ : Se mi stává velmi často v restauracích, že vůbec nevědí jak mi poradit, špatně mi poradí a jsou z toho potom samozřejmě velký zdravotní následky.
Vyhláška by lidem s potravinovou intolerancí měla od nového roku pomoci i v obchodech. Někteří prodejci už dnes mají k nahlédnutí seznam alergenů v nebalených potravinách, jako jsou sýry, šunky, nebo zákusky. Kromě bílkovin obsažených v obilovinách, tedy lepku, bude na seznamu alergenů povinné zveřejňovat i třeba korýše, vejce, ořechy, nebo sojové boby.
Z jídelních lístků také zmizí lahůdky jako Katův šleh, nebo Překvapení paní domácí. Takové názvy nově musí být dovysvětleny, z čeho přesně je jídlo připraveno.
Televize Barrandov
Přidejte odpověď