NKÚ: MPSV nehospodárně nakupovalo a rekonstruovalo budovy

Nejvyšší kontrolní úřad přišel s výsledky kontrol, podle kterých MPSV nehospodárně nakupovalo a rekonstruovalo budovy. Kontroloři prověřili projekty celkem za 2,3 miliardy korun. Budova na pražské Letné za 329 miliónů korun není jediným projektem, kde se zbytečně promrhaly milióny.

Z výsledků kontrol vyplývá zajímavá skutečnost. Většina nehospodárných rozhodnutí byla provedena v letech 2009 až 2013. Tedy především za vlády ministra Drábka, který se nejvíce snažil šetřit, avšak na postižených lidech.

„MPSV například neschválilo dostavbu budovy Úřadu práce v Pardubicích kvůli tomu, že bylo třeba přikoupit pozemek, který jeho majitel nabízel k prodeji jen jako celek za 15 milionů korun. Podle ministerstva byl příliš velký. O dva roky později MPSV schválilo výstavbu úplně nové budovy na jiném místě. Tento projekt byl přitom o 130 milionů korun dražší než původní varianta,“ uvádí NKU ve své tiskové zprávě.

Podle NKU je také zásadní, že MPSV velice často měnilo pravidla programů. To vedlo k prodražování a mnohdy i k nákupu budov, pro které nebylo využití. Je tomu ale i naopak. Úřad práce v roce 2012 postavil budovu pro své pracovníky v Karlových Varech. V budově mělo pracovat 75 úředníků, v době kontroly jich tam prý ale bylo 107 a dalších 9 zůstává v původní nevyhovující budově.

Problémová jsou i tzv. Školicí střediska. Jedním z nich je třeba to v Jihlavě. V roce 2006 jej postavil Úřad práce za více než 44 milionů korun. Využíval ho však pouze sporadicky a proto ho v roce 2012 předal ČSSZ, která ho v současné době rekonstruuje za 17,5 milionů.

Mediálně známý už je případ budovy Generálního ředitelství úřadu práce, která je na Pražské Letné. V současné době ji ÚP opravuje za 329 milionů. Přitom když v roce 2011 vznikalo generální ředitelství, říkalo se, že žádná nová budova potřeba nebude. ÚP navíc nepředložil, že provedl řádný výběr nemovitostí, což byla jedna z podmínek pro čerpání evropských dotací. Do dnes se ani neví, kolik zaměstnanců by v budově vlastně mělo pracovat.

„Špatné hospodaření ve státní správě je pro obyvatele naší země neobhajitelné. Zvláště na resortu jako je Ministerstvo práce a sociálních věcí, jehož rozhodnutí mají jít vstříc potřebám všech občanů, musí být řízení transparentní. Závěry Nejvyššího kontrolního úřadu tedy musíme řádně prověřit. Dosud si nejsme jisti, jestli zmíněná pochybení jsou systémovou či individuální záležitostí. Je však nutné podotknout, že NKÚ se při kontrole zaměřil na období 2009 až 2013, jedná se tedy o pochybení minulých vedení ministerstva a podřízených orgánů,“ uvedla k zjištění NKU ministryně Michaela Marksová.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.