Bydlíte v oblasti rizikové na radon? Změřte si jej zdarma

Česká republika patří mezi země, kde se vyskytují v budovách nebezpečně vysoké hodnoty radonu. Každý občan si může radon ve svém obydlí změřit a snížit tak šanci, že se u něj v budoucnu rozvine rakovina plic.

Je tomu pár let, co se přišlo na skutečnost, že České děti tráví většinu svého dětství v nebezpečných prostorech s vysokým výskytem radonového záření. Jednalo se především o školky a školy postavené v druhé polovině dvacátého století. Málokdo však ví, že ve velké spoustě domů je zvýšené radonové záření také. Jeho změření je přitom v rizikových oblastech zdarma a na případné úpravy budovy je poskytována dotace.

Co je to radon a jak nám škodí?

Radon je všudypřítomný přírodní radioaktivní plyn. Vzniká postupnou přeměnou uranu, který je v různých množstvích přítomen ve všech materiálech zemské kůry. Radon sám se přeměňuje na další radioaktivní prvky (izotopy polonia, olova a vizmutu), ty se při vdechování zachycují v dýchacích cestách a ozařují je, tím se zvyšuje riziko rakoviny plic.

Vyhláška SÚJB č. 307/2002 Sb. SÚJB stanovila tzv. směrné hodnoty pro obsah radonu v stávajících a nových stavbách takto:

– V pobytovém prostoru stávajících budov by neměla být průměrná hodnota objemové aktivity radonu vyšší než 400 Bq/m3. Je-li překročena, doporučuje se provést rozumná protiradonová opatření. Pokud je naměřena hodnota dokonce vyšší než 4000 Bq/m3, měl by být v takové místnosti vyloučen dlohodobý pobyt osob.

– V pobytovém prostoru nového domu by průměrná objemová aktivita radonu měla být menší než 200 Bq/m3, proto při nové výstavbě mají být provedena rozumná preventivní opatření.

Pro srovnání je dobré vědět že:

– V České republice je průměrná hodnota objemové aktivity radonu v budovách kolem 120 Bq/m3. Patříme tak k zemím s nejvyšší koncentrací radonu v bytech na světě.

– Asi 2 % našich domů má vyšší hodnoty než 400 Bq/m3, jsou to především rodinné domy (většinou přízemní části objektu)

foto: test na  radon autor GrrlScientist / Flickr.com
foto: test na radon autor GrrlScientist / Flickr.com

Radon v domě nelze změřit nějakým přístrojem během chvilky. Nejkratší měření trvá minimálně týden a provádějí ho specializované firmy. Pokud je však čas, je odborníky doporučováno měření, které trvá jeden rok, aby zachytilo hodnoty radonu během celého období. Radonové záření se totiž zvyšuje s příchodem topné sezóny, kdy se také mnohem méně větrá. Třetí možností je si nechat změřit hodnoty radonu během dvou měsíců ideálně právě v topné sezóně.

Měření po dobu jednoho roku se provádí tzv. stopovými detektory, které se nainstalují do místností v budově, ve kterých se dají očekávat hodnoty radonu nejvyšší. Jedná se hlavně o přízemí.

Pokud patříte do rizikové oblasti, můžete získat stopové detektory zdarma díky proti radonovému programu. Ten je koordinován Státním úřadem pro jadernou bezpečnost, účastní se jej Státní ústav radiační ochrany v úzké spolupráci s krajskými úřady. Zakoupit si detektory ale může každý v obchodě SÚJCHBO. Pokud se budete účastnit programu obdržíte detektory poštou a stejným způsobem je po roce i odešlete.

Bezplatné změření radonu ve svém obydlí si můžete objednat:
ZDE

Důležité je, že výsledky měření nebudou nikde publikovány. Informaci se doví pouze majitel budovy, či její uživatel.

Naměřili jste vysoké hodnoty radonu? Požádejte si o dotaci

Stát uvolňuje na provedení proti radonových opatření ve stávajících objektech omezené finanční prostředky. Je-li v domě zjištěna průměrná koncentrace radonu převyšující směrnou hodnotu 1000 Bq/m3, můžete požádat na příslušném krajském úřadu o příspěvek naproti radonová opatření. Na příspěvek ovšem není právní nárok. Dotace může dosahovat maximální výše 150 tisíc korun.

Podrobné informace o radonu a proti radonových opatřeních naleznete zde:
Radonový program

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.