Delfín v Aquacentru udělal radost všem vozíčkářům

Potřebný dárek k Evropskému dnu postižených – předání dvou nových zvedáků typu Delfín u bazénů v Pardubickém Aquacentru.

„Jsem nesmírně rád, že se konečně podařilo dotáhnout do konce nepříjemnou situaci a všichni budeme mít možnost bez obav chodit plavat,“ s radostí konstatoval Jaromír Krpálek, jednatel České abilympijské asociace, který byl iniciátorem zlepšení stávajícího nedobrého stavu.

„K úplné spokojenosti chybí ještě třetí zvedák, který by byl u venkovního bazénu.“ Pardubické Aquacentrum po svém znovuotevření nenabídlo postiženým odpovídající podmínky – stávající zvedák, který vozíčkářům pomáhá dostat se do bazénu, nebyl bezpečný. „Lidi se obávali do Aquacentra jezdit, na starém zvedáku se necítili bezpečně,“ řekl Milan Pešek, předseda Krajské rady zdravotně postižených Pardubického kraje. „S klienty našeho handicap centra Křižovatka jsme proto jezdili do Lázní Bohdaneč, kde je už od srpna také zvedák, který potřebujeme a vyhovuje nám. Jsem proto hrozně rád,že máme odpovídající podmínky už i v krajském městě.“

Včerejší slavnostní předání dvou zvedáků Delfín bylo milým příspěvkem k Evropském dnu postižených. „Podávat pomocnou ruku handicapovaným beru jako svou povinnost. Dnešní slavnostní předání nových zvedáků k bazénům beru jako závazek k další spolupráci s lidmi, kteří naši pomoc potřebují,“ nechal se slyšet přítomný Martin Charvát, nový primátor Pardubic.

„Bez výrazné podpory kraje a města bychom těžko mohli celou akci, která přijde téměř na 300 000 korun, zrealizovat,“ svěřil se Jiří Vysoudil, ředitel Aquacentra, podle nějž by nové zvedáky měly začít naplno fungovat od 20. prosince. „Pokud se nám podaří ušetřit další peníze, zvážili bychom koupi sedáku třetího, který by byl k dispozici u venkovního bazénu,“ přislíbil Vysoudil.

V současné době dojde k vylepšení na dvou místech – v padesátimetrovém a výukovém bazénu. V prvním případě by měla být montáž bez problémů. „Pro výukový bazén nám firma musela udělat upravený zvedák, který reflektuje trochu odišné rozměry samotného zdvihu. Navíc tady budeme muset udělat, kromě jeho běžného ukotvení, i nové přívody vody. Všechno stihneme, budeme dělat za běžného provozu, takže žádná odstávka nebude nutná. Se vším začneme hned ve čtvrtek,“ informoval Pardubický deník Radek Musil, technický ředitel Aquacentra.

Evropský den postižených v Aquacentru vyvrcholil večerem rockové hudby. Jam boom – help fest v bezbariérovém klubu ABC odehrálo v zajímavých improvizovaných aranžích zdarma více než dvacet známých pardubických muzikantů. Výtěžek z tomboly bude věnován mistryni ČR ve stolním tenise handicapovaných Spomence Habětínkové.

http://pardubicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.