Osobní asistence funguje na Žďársku už dva roky

ilustrační foto: Flickr.com

Zhruba dvacet čtyři měsíců poskytují na území Bystřice nad Pernštejnem a jejím okolí své služby pracovníci Osobní asistence. Jedná se o službu, která prvotně vznikla v roce 2010 na území Velkého Meziříčí a pro velký zájem se postupně rozšířila do dalších částí bývalého okresu Žďár nad Sázavou.


ilustrační foto: Flickr.com

V Bystřici nad Pernštejnem poskytují v tuto chvíli péči dva pracovníci. Starají se o čtyři uživatele. Díky darům z Tříkrálové sbírky byl nyní zakoupen i velmi potřebný automobil, který umožní poskytovat službu v terénu mnohem pružněji.

A jaké činnosti osobní asistenti zajišťují? Je to pomoc a podpora při podávání jídla a pití, při oblékání, při přesunech, dále je možné zajistit pomoc s osobní hygienou. Asistenti pomáhají s údržbou domácnosti, vyřizují běžné pochůzky, pomáhají rodině v péči o dítě a doprovází uživatele k lékaři, na různorodé aktivity. Neméně důležitá je i komunikace vedoucí k rozvoji verbální komunikace,a tím ik posílení schopnosti vyjádřit svou vlastní vůli.

Osobní asistence je určena zejména pro osoby nesoběstačné, které jsou závislé na pomoci druhých, tzn. na pomoci rodiny, blízkých či pracovníků žďárské charity.
Osobní asistent nevykonává činnosti za uživatele, ale s ním. Tyto činnosti by mohl uživatel vykonávat samostatně, kdyby neměl zdravotní postižení nebo onemocnění.

Služba Osobní asistence patří dle zákona 108/2006 Sb. mezi služby sociální péče. Služba je to terénní, tedy je poskytována v přirozeném prostředí uživatele, tzn. že asistent dojíždí domů k uživateli (služba probíhá v jeho domě, bytě apod.)

„Četnost využití služby je u našich uživatelů různorodá. Některým je služba poskytována denně, některým jednou týdně či jednou za 14 dní, popř. několik dní v týdnu. To vše je závislé na možnosti rodiny a blízkých, kteří se o uživatele starají po dobu, kdy není přítomen náš pracovník. Časově se délky asistencí také velice různí. S nárůstem uživatelů souvisí i nutný nárůst pracovníků,“ objasňuje provozní záležitosti asistence vedoucí Jaroslava Pavlíčková.

Služba Osobní asistence je určena osobám se zdravotním postižením a dlouhodobým onemocněním, seniorům a dětem od 3 let věku. Její provoz je nepřetržitý, to znamená, že může být poskytována během celého dne, v noci i o víkendech; vždy záleží na konkrétních požadavcích uživatelů a na momentální kapacitě služby.

Osobní asistence je služba hrazená uživatelem. Neznamená to však, že uživatel hradí veškeré náklady na provoz a zajištění služby. Ve skutečnosti je příspěvek uživatele zhruba třetina veškerých nákladů. Zbytek nákladů je hrazen z dotací, příspěvků měst a obcí, darů či z jiných zdrojů.

http://www.zdarsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.