Dostane nové bydlení?

ilustrační foto: USFWS Pacific / Flickr.com

Stanislav Dostál, invalida upoutaný na vozík, který přežívá na autobusové zastávce v Kolíně, má šanci na bydlení v ubytovně a to díky divákům Televize Barrandov. Reportáž  totiž vyvolala vlnu solidarity.

ilustrační foto: USFWS Pacific / Flickr.com
Panu Stanislavovi lidé začali nosit jídlo, pití i oblečení. Na autobusovou zastávku za ním dokonce přijel i mladý pár, který přislíbil pomoc za desetitisíce. Pan Dostál se dostal do úzkých kvůli rodinným neshodám. Navíc mu chybí odpracovaný necelý rok, aby měl nárok na invalidní důchod.

Stanislav DOSTÁL, vozíčkář bez domova:  Takový mladý lidi chtěj pomoct,  a úplně bez …, no já jsem čuměl no, nemám slov, to prostě nejde okomentovat a kór, když je mi do breku.

Adam NOVOTNÝ, redaktor /Týden/:  Takhle reagoval osmapadesátiletý invalida Stanislav na velkorysou pomoc od mladého páru z Prahy.

dárce:  Viděli jsme s přítelkyní vaši reportáž na vaší televizi a rozhodli jsme se, že pánovi vyrovnáme sociální dluh, aby měl nárok na invalidní důchod a po dobu šesti, sedmi měsíců jsme mu ochotni zaplatit nějaký ubytování – patnáct tisíc měsíčně, aby nezmrz.

Adam NOVOTNÝ, /Týden/:  Na autobusové zastávce Benešova v Kolíně žije osmapadesátiletý Stanislav Dostál už přes měsíc. Na vozíku před časem skončil kvůli omrzlinám.

Stanislav DOSTÁL,   Přišel jsem o prsty, pak druhá noha nárt a asi po dvou letech, rok a půl, nebo dva roky – tak, přibližně jsem přišel pod kolenem o nohu.

Adam NOVOTNÝ, /Týden/:  Díky téměř stotisícové pomoci od štědrého páru by už brzy mohl mít střechu nad hlavou. Sehnat v Kolíně a okolí bezbariérové ubytování ale není jen tak. A pomoc nabídl panu Dostálovi i Městský úřad v Kolíně. Jen během jedné návštěvy obvolali více než dvacet ubytoven a to zdaleka není vše.

Ivan ČERNOVSKÝ, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví, MEU Kolín:  Snažíme se jim zprostředkovat kontakt se všemi úřady, které vyplácí nepojistné sociální dávky, snažíme se s nimi vyřešit jejich situaci v oblasti bydlení, snažíme se jim i dále zprostředkovat případně nějakou práci.

Adam NOVOTNÝ, /Týden/: Přestože je pan Stanislav invalida, důchod nedostává. Vyžít tak musí asi z třítisícového příspěvku na hmotnou nouzi a z žebrání. Abychom zjistili, co všechno pan Dostál pro výplatu invalidního důchodu musí udělat, vyrazili jsme sem do Kolína na Okresní správu sociálního zabezpečení.

Renáta PROVAZNÍKOVÁ, zástupkyně mluvčí, ČSSZ:   K žádosti o důchod by měl předložit potvrzení o době evidence u úřadu práce, bude také provedeno posouzení invalidity a to na základě zdravotní dokumentace a lékařských zpráv.

Adam NOVOTNÝ, /Týden/:  I přes další vyřizování má pan Dostál v tom co chce jasno.

Stanislav DOSTÁL, vozíčkář bez domova:  Přání je abych měl co jíst, to je hlavní, abych bral peníze nějaký a abych bydlel v teple.

Adam NOVOTNÝ, /Týden/:  A to všechno se mu pravděpodobně díky dárcům už brzo splní. Pan Dostál teď doufá, že se mu podaří najít vhodné ubytování a úřady mu přiznají invalidní důchod.

TV Barrandov

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.