Téměř tři čtvrtiny čerstvých kuřat prodávaných v britských obchodech obsahují stopy bakterií rodu Campylobacter, které mohou způsobit smrtelnou otravu. Informoval o tom dnes britský úřad pro bezpečnost potravin FSA.
Dodal, že velcí prodejci potravin tomuto problému nevěnují dostatečnou pozornost.
Bakterie rodu Campylobacter představují nejběžnější formu otravy jídlem v Británii, která podle odhadů postihuje 280.000 Britů ročně. FSA nicméně podle agentury Reuters upozorňuje, že v případě dostatečné tepelné úpravy kuřete a řádného dodržování pokynů k jeho přípravě jsou zdravotní rizika minimální.
Průzkum FSA zjistil, že stopy bakterií rodu Campylobacter obsahuje více než 70 procent prodávaných kuřat. U 18 procent dosahovalo množství těchto bakterií nejvyššího stupně kontaminace.
„Výsledky ukazují, že potravinářský průmysl, zejména maloobchodní prodejci, musí více pracovat na snížení množství bakterií rodu Campylobacter v čerstvých kuřatech,“ uvedl FSA. „Ukazuje to, že nás čeká ještě dlouhá cesta, než budou spotřebitelé před těmito bakteriemi v bezpečí,“ dodal.
Přidejte odpověď