Musí chodit na dialýzu. Přesto cestuje po celém světě

Řadu let se pere se závažnou nemocí, která mu prakticky vyřadila z normální činnosti ledviny. Devětatřicetiletý Petr Pavelčík tak chodí třikrát týdne na dialýzu do nemocnice v Uherském Hradišti. Přesto cestuje po celém světě.

TV Barrandov

Kdo by myslelo, že propadá skepsi a uzavírá se do svých problémů, byl by na velikém omylu. Naopak – Petr se více než před příchodem nemoci dal například na cestování.

Zatím poslední velká cesta – Japonsko, Tokio i široké okolí. Ale pozor, dialýza, tedy očistě krve je nutná pravidelně i tam. Jednotlivé zastávky na dialýze v Tokiu je třeba dopředu ve stejných časových intervalech pečlivě naplánovat.

Petr PAVELČÍK, pacient, cestovatel:
Zavolá se na některou tedy z agentur, v České republice jsou dvě, takže na jednu z nich, řekne se, kam se chce jet, kdy se tam chce jet a čeká se. Ta metoda vlastně je tam stejná, prostředí je tam řekl bych jiné, protože obecně v Japonsku je málo prostoru. Většina sester tam třeba nejsou ženy, ale muži.

Lubomír STRNADEL, primář oddělení nefrologie a dialýzy: Tady toto onemocnění má poměrně takovou vážnou složku psychickou a tím vlastně, že cestuje, tak si plní jakési svá přání.

Petr přišel o funkční ledviny kvůli zvláštnímu, velmi vzácnému nádoru, který mu je doslova ochromil. Na dialýze je už šest let, ale nikdy se nevzdává. Oporou je mu manželka.

Lenka PAVELČÍKOVÁ, manželka Petra Pavelčíka: V podstatě ta cesta do toho Japonska vyplynula na základě toho, že jsem pořád přemýšleli, že by bylo zajímavé to vidět na vlastní oči a nejenom si o tom číst, až nakonec Petr řekl, tak jedem? A jeli jsme.

PAVELČÍK: Po dialýze jsem unavený, ještě druhý den jsme unavený. Zdravý člověk tam vyleze třeba za hodinu, já tam půjdu tři hodiny. Nicméně cíle dosáhnu.

Petr je mimo jiné ochránce přírody. Ač v invalidním důchodu, pořád je různorodě aktivní a nemoc bere jinak než jiní.

PAVELČÍK:
Každé onemocnění je výzva, je to vlastně, spíš bych to bral jako příležitost k nějakému rozvoji.

Pavelčíkovi vyrazí hned po Novém roce do Vysokých Tater. V Popradě už mohou chystat dialyzační jednotku. Tatry budou určitě i prověrkou fyzické kondice a potom za rok znovu do Japonska.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.