Restaurace budou muset uvádět alergeny v jídlech. Jinak hrozí pokuta až 10 milionů

ilustrační foto: Flickr. com

Od nového roku budou muset stravovací zařízení uvádět problematické alergeny obsažené v nabízených jídlech. Zjistili jsme pro vás, jakou formou budou informace uvedeny a o jaké alergeny se jedná.

 

ilustrační foto: Flickr.com
ilustrační foto: Flickr.com

Lidí, kteří mají alergické reakce na nejrůznější druhy potravin, v posledních letech přibývá. Od nového roku na ně budou muset myslet i všechny stravovací zařízení.

Začne totiž platit vyhláška, která přikazuje všem restauracím, aby uváděli u pokrmů seznam obsažených alergenů. Lidé se už nebudou muset obávat, že si objednají jídlo po kterém jim při nejmenším bude nevolno. Někteří lidé při snězení určitého alergenu mohou dokonce být ohroženi na životě.

Na druhou stranu každý, kdo má takto silné alergické reakce na nějakou potravinu, z pravidla moc dobře ví, co si může dát a co ne.

„Zákon o potravinách a tabákových výrobcích (č. 139/2014 Sb.) stanoví, že „provozovatel potravinářského podniku, který uvádí na trh pokrmy při poskytování stravovacích služeb nebalené nebo jsou-li zabaleny v místě prodeje na žádost spotřebitele nebo zabaleny bez přítomnosti spotřebitele do hotového balení pro přímý prodej, je povinen viditelně zpřístupnit snadno čitelnou informaci o názvu potraviny a o výskytu látky.“

Jinými slovy, je na provozovateli potravinářského podniku v případě podávání pokrmů, jakou formou konečnému spotřebiteli informaci o alergenech obsažených v konkrétním pokrmu poskytne,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. A dodává jednotlivé možnosti, kterými mohou restaurace zákonnou povinnost splnit. „Ke způsobu aplikace výše uvedené povinnosti proběhlo jednání s Asociací hotelů a restaurací, která zpracovala metodické doporučení pro stravovací služby, které bylo konzultováno i s orgány ochrany veřejného zdraví. Toto doporučení obsahuje tři možné varianty řešení:

– umístěním (vyvěšením) na viditelném místě v provozovně;
– uvedením přímo v jídelním lístku;
– sdělením informace přímo spotřebiteli na jeho vyžádání, a to buď písemně, nebo ústně, přičemž ale vždy musí být spotřebiteli jasně sděleno, že taková informace je k dispozici u obsluhy.“

Zásadní pro stravovací zařízení tedy bude, aby měly správné informace už přímo od dodavatelů. Budou si muset pohlídat, zda jejich dodavatelé u všech potravin seznam alergenů uvádějí. Asociace hotelů a restaurací k nařízení vydala prohlášení: „AHR ČR chápe sice důvody, které k opatření vedou, vzhledem k tomu, že se stále zvyšuje počet alergických osob a důsledky některých alergických reakcí mohou být pro zdraví zcela fatální. Na druhé straně je tato povinnost pro podnikatele další zátěží a může mít dopad na pestrost nabídky i výběr surovin pro přípravu pokrmů. Směrnice je kompromisním výsledkem jednání na Evropské úrovni, kterých se také účastnila naše konfederace HOTREC, kdy původní návrh Evropské komise obsahoval kompletní značení nebalených potravin ve stejném rozsahu, jako tomu je u potravin balených.“

Podle Štěpánky Čechové může pro restaurace porušení nařízení znamenat pokutu až ve výši 10 milionů korun, což by bylo pro většinu z nich likvidační.

Seznam skupin alergenů:
• obiloviny obsahující lepek
• korýši a výrobky z nich
• vejce a výrobky z nich
• ryby a výrobky z nich
• jádra podzemnice olejné /arašídy/ a výrobky z nich
• sójové boby a výrobky z nich
• mléko a výrobky z něj
• skořápkové plody: mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
• celer a výrobky z něj
• hořčice a výrobky z ní
• sezamová semena a výrobky z nich
• oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg
• vlčí bob a výrobky z něj
• měkkýši a výrobky z nich

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.