Jiný pohled na bolest páteře – metoda McKenzieho

ilustrační foto: machold / sxc.hu

Bolela vás někdy záda? Určitě ano. Obstřiky léky či masáže sice na chvilku pomohou, problém se ale často vrátí zpět. Chcete trvalejší úlevu? Zkuste metodu Robina McKenzieho.

Stačí sáhnout po knize novozélandského terapeuta Robina McKenzieho „Léčíme si bolesti zad sami“. „Terapeutický systém mého kolegy a učitele Robina McKenzieho je známý už od 60. let. Na Novém Zélandu a v USA patří mezi nejvíce preferované metody léčby bolestí zad,“ říká diplomovaný fyzioterapeut a instruktor Grant Watson, který v létě Praze školil české a slovenské terapeuty. Do Česka se podle jeho slov metoda dostala se značným zpožděním, nicméně už se stačila úspěšně zabydlet v ambulancích i nemocnicích.

Permanentní přetížení

Že platíme za svou vzpřímenou polohu, je fakt dostatečně známý. Jen my sami na něj občas zapomínáme a pak se divíme, že nás bolí záda. U zvířat, která se pohybují na čtyřech končetinách, je tělesná hmotnost rozdělená rovnoměrně na každou z nich, ale u lidí je páteř držena víceméně ve vzpřímené pozici.
Její bederní část přitom nese tlak hmotnosti těla nacházejícího se nad ní, tuto váhu přenáší při sedu na pánev a při stoji, chůzi a běhu na chodidla. Slouží tak jako flexibilní spojení mezi horní a dolní polovinou těla a chrání míchu, má také důležitou úlohu při nesení hmotnosti.
Při pohledu na lidské tělo ze strany se ukazuje, že v kříži přímo nad pánví směřuje křivka páteře dovnitř.
Toto místo se nazývá lumbální lordóza. Vyskytuje se přirozeně ve vzpřímeném postoji a mizí, kdykoli dojde k ohnutí dolní části zad (v sedu, při předklonu). Pokud ke ztrátě lordózy dochází často a po delší dobu, mohou vzniknout problémy v dolní části zad. Vazy se unaví nebo jsou přetažené a mohou povolit. Při jiných činnostech mohou být dokonce poškozeny tak, že měkká ploténka, kterou vazy obklopují, ztrácí svou schopnost tlumit náraz a její vnější strana se oslabí. Její obsah může vyhřeznout ven, či dokonce proniknout vnějším vazem, asi jako když vytlačíme mýdlo mezi dvěma sevřenými dlaněmi. Dál už to všichni známe – bolesti v křížové oblasti. „Statistiky ukazují, že problémy se zády vznikají častěji v oblasti beder než ve kterékoli jiné části páteře,“ potvrzuje Grant Watson.

Mnoho lidí navíc chodí světem s „prkenným“ držením těla, bez lordózy, často s ohnutými rameny. Se špatným držením těla pak přicházejí bolestivé časy. Dochází k deformitám a časem se projevují následky na dalších orgánech: plíce se stlačují, žaludek a ostatní orgány mohou být nepříznivě ovlivněny. A bolest, kterou cítíme po sportovní aktivitě, například tenisu, golfu nebo běhu? „Po ukončení uvedených činností si sedneme a relaxujeme, velmi často se zhroutíme s ohnutými zády do křesla. Jakmile pak pocítíme nástup bolesti, automaticky ji připisujeme sportu,“ uvádí autor zmíněné knihy.

Kde hledat pomoc?
Chronická bolest zad patří mezi problémy, které zatěžují nejen pacienty a jejich blízké, ale i zdravotní systémy mnoha zemí na naší planetě. Velmi často totiž vedou až k invalidnímu důchodu. Jednou z možností jak pomoci je právě McKenzieho metoda. Lékaři a terapeuti, kteří prošli kompletním vyškolením jeho metodě MDT (mechanická diagnostika a terapie), umějí spolehlivě určit, u koho je skutečně nutné mobilizovat páteř či další klouby při bolestech hybného systému, kdy zahájit soubor cviků k posílení a kdy to naopak nedoporučit, co skutečně brát jako primární příčinu daných obtíží, kdy odeslat pacienta na další specializovaná vyšetření a odhalit s předstihem závažné onemocnění, tedy nikoli jen pouhou bolest páteře.
Navíc se až 70 % pacientů díky přesně stanovené diagnóze může naučit léčit bez asistence terapeutů a nekonečných návštěv u lékařů a dalších odborníků, protože je-li stanovena jedna ze tří mechanických diagnóz, odpadne nutnost docházení na drahá specializovaná vyšetření a často lze předejít operaci či opakovaným operacím páteře nebo kloubů končetin. Seznam lékařů a fyzioterapeutů, kteří by třeba právě vám mohli pomoci, najdete na internetových stránkách: www.mckenzie.cz/o-nas/odbornik.htm ®

Užitečná pomůcka

Kniha „Léčíme si záda sami“ je, jak název napovídá, určena pacientům. Laicky srozumitelnou formou je zde vysvětlena funkce páteře, znázorněno její anatomické postavení a popsány nejčastější příčiny bolesti zad.

Publikace je doplněna popisy a obrázky jednoduchých cviků sloužících k úlevě. Tuto i další publikace Robina McKenzie a Granta Watsona („Léčíme si koleno sami“, „Léčíme si rameno sami“ vydal McKenzie Institut (www.mckenzie.cz).

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.