Generální ředitelství ÚP zatím vede šéfka z Liberce

Dočasné řízení resortu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová svěřila dosavadní šéfce Krajského úřadu práce v Liberci Kateřině Sadílkové (na snímku).

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová pověřila řízením Úřadu práce ČR (ÚP ČR) ředitelku Krajské pobočky ÚP ČR Kateřinu Sadílkovou. Ve funkci bude do doby, než bude na základě výsledku výběrového řízení obsazena pozice generálního ředitele/generální ředitelky ÚP ČR. To se MPSV chystá vyhlásit v co nejkratší době.

Cílem tohoto kroku je zajistit kontinuitu všech činností Úřadu práce ČR odborníkem z řad zkušených zaměstnanců ÚP ČR.

„Jedná se o člověka s praxí z oblasti zaměstnanosti. Situace v současné době vůbec není dramatická, veškeré IT systémy jsou funkční a činnost ÚP ČR není v žádném případě ničím ohrožena. Na jednu stranu částečně chápu emoce vyvolané odvoláním bývalé generální ředitelky, na druhou stranu věřím, že se všichni budeme chovat jako profesionálové na svých místech,“ říká náměstek ministryně pro zaměstnanost Jan Marek.

„Rozhodně to pro mě není lehká situace. Nabídku jsem důkladně zvažovala a rozhodla jsem se ji přijmout proto, abych zajistila plynulý chod úřadu, který znám i z praktického hlediska,“ uvádí Kateřina Sadílková.

Bezproblémové fungování ÚP ČR bylo i hlavním bodem jednání, které zorganizovalo vedení Generálního ředitelství Úřadu práce ČR a přizvalo na něj i zástupce MPSV. Všichni účastníci se jednoznačně shodli, že udělají maximum proto, aby zajistili plynulý chod úřadu na všech úrovních.

Kateřina Sadílková pracovala v minulosti v řídících funkcích na MŠMT a MPSV. V roce 2011 působila jako generální ředitelka Úřadu práce ČR. V současné době je ředitelkou Krajské pobočky ÚP ČR v Liberci.

Sadílková agendu úřadu práce už jednou na starosti měla – dva měsíce na jeho samém startu na jaře 2011. Pak se s ministrem Drábkem dohodla na abdikaci a plynule přešla na pozici pod Drábkovým prvním náměstkem Vladimírem Šiškou, kde se několik měsíců zabývala projekty z Evropských strukturálních fondů.

V pátek ministerstvo plánuje vyhlásit výběrové řízení na post řádného šéfa Úřadu práce. Ministerstvo postaví výběrovou komisi, neboť chce zřejmě rozptýlit obavy, že půjde o politickou nominaci krátce před účinností služebního zákona. Ten má od 1. ledna 2015 znesnadnit výměnu úředníků. Rozhodnutí, koho bude jmenovat, je nicméně zcela v rukou ministryně práce.

Nového šéfa bude čekat zásadní úkol – bude stát u přípravy a zavádění nových IT systémů. Ty se mají soutěžit v několika částech, na vyhlášení soutěže ministerstvo pracuje. Bílková patřila podle zdrojů blízkých ministerstvu k těm, kteří měli k přípravě na poradách vedení nejvíce připomínek.

Nový šéf také bude muset dořešit personální problematiku na úřadech práce. Bývalá generální ředitelka tlačila na to, aby se z výplatních míst pro dávky opět staly pobočky, kde úředníci poskytují nezaměstnaným servis při hledání zaměstnání a odkud se kontroluje vyplácení sociálních dávek. Loni tak úřadům přibylo několik stovek pracovníků, letos od pololetí šest set. Pro příští rok se předběžně počítalo s dalšími šesti sty. Ministryně práce však nejdříve musí navýšení počtu míst prosadit.

invArena čerpala z tiskové zprávy MPSV

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.