S mobilem Prahou krok za krokem

skener Drora Sharona

S takzvanými QR kódy se lidově řečeno roztrhl pytel. Jsou již nyní před portály radnic, před památkami nebo i zastávkami MHD. Mobilem se čtečkou těchto znaků si stáhnete aplikace, které např. informují o parkování pro ZTP.

Před vchodem do budovy magistrátu na Mariánském náměstí je přímo v chodníku umístěn takzvaný QR kód. Majitel chytrého telefonu se čtečkou těchto znaků se tak dostane na internetovou stránku, kde může stáhnout mobilní aplikaci „Praha!“.

Lidé díky ní vědí o kulturních akcích, dopravní situaci či obsazenosti parkovacích míst.

Odborníci však varují, aby lidé nefotili bezhlavě každý QR kód, který na ulici objeví. „QR kódy jsou jednoduchým a levným nástrojem pro šíření informací. Mají ale svá rizika. Tím největším je, že si můžete načíst odkaz na škodlivou webovou stránku, ze které se vám následně nevědomky nahraje do vašeho mobilního zařízení škodlivý malware,“ říká Ladislav Kos z Národního centra bezpečnějšího internetu. Doporučuje stahovat kódy jen u známých značek či firem. Bezproblémové jsou například QR kódy na zastávkách vlaků.

Na železniční zastávky umístila QR kódy společnost Ropid. Cestující z nich zjistí třeba přesný čas zpoždění vlaku. Podobně by do budoucna mohly být kódy umístěny i na zastávkách autobusů a tramvají.

S vlastními aplikacemi přicházejí také městské části. Praha 10 umisťuje QR kódy na vybrané památky. Praha 4 zase touto formou informuje o novinkách na svém území.

Některé užitečné aplikace

Parkování ZTP Praha: aplikace pomáhá najít lidem s postižením volné parkovací místo. Nemocnice Na Bulovce: aplikace pomáhá v orientaci po nemocnici, s její pomocí je možné se také objednat k lékaři. Letiště Václava Havla Praha: přináší informace o příletech, odletech a také o parkování na letišti. Pumpdroid: zjistí nejbližší a nejlevnější benzinovou pumpu. Kohoutkova.cz: najde kavárnu, kde podávají kohoutkovou vodu. Kde se (ne)kouří: ukazuje, ve kterých podnicích se kouří a kde ne.

redakčně kráceno, celý článek najdete v dnešním vydání Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.