Pomohla jsem ženě po mrtvici i neplodným párům

Rozhovor Haló novin s terapeutkou a majitelkou Čchi clinic v Mnichovicích Alenou Knapovou

– Vaše pracoviště jako první v České republice využívá léčení Image medicine. Co to vlastně je?

Pojem Image medicine můžeme do češtiny převést jako »léčení pomocí mentálních obrazů«. Jedná se o jeden ze směrů lékařské vědy východního typu (původem z Číny), která používá vliv určitých druhů obrazů na různé části lidského těla a jeho orgány. Zkoumá a vysvětluje, jak používat mentální obrazy pro nápravu a regulaci funkcí celého organismu. Umožňuje lépe pochopit, jak a na jakých principech organismus funguje i samu podstatu života.

– S jakými obtížemi vás lidé vyhledávají?

Problémů je hodně. Ke každému klientovi se musí přistupovat individuálně, vždy je nutné přesně určit příčinu onemocnění. * Jakých výsledků léčby si nejvíce ceníte?
Výborných výsledků jsem dosáhla v oblasti chronických onemocnění: léčba následků mozkové příhody, únavový syndrom, nemoci trávícího systému, astmatické onemocnění. Velikou radost mám z toho, že již několika neplodným manželským párům jsem pomohla k tomu, že mají zdravé děti. Poslední holčička se narodila v srpnu.

– Vaše léčení je jakýmsi doplňkem klasické medicíny. Vím třeba o tom, že jste do plnohodnotného života vrátila paní Milenu po těžké mozkové příhodě…

Ano, sama o tom napsala. Cituji z jejího textu: »Po propuštění z nemocnice jsem začala s rehabilitaci doma tak, jak mi ukázala rehabilitační sestra v nemocnici.
Celá moje rodina se mi snažila pomáhat. Po nějaké době mi manžel sdělil, že objevil terapeutku paní Alenu Knapovou.
Moje první reakce byla: samozřejmě tuto rehabilitaci vyzkouším, ale jako zdravotní sestra jsem tomu moc nevěřila. Ale to jsem se velmi zmýlila. Zjistila jsem, že léčebné metody‚ Staré čínské‘ medicíny na mne a na moje onemocnění velmi pozitivně působí.«

– Paní Milena také popisuje, jak s ní pracujete…

Jistě. »Při příchodu na rehabilitaci se položím na lehátko, v místnosti je naprostý klid, tiše hraje relaxační hudba. Paní Knapová poklepem otevře všechny důležité cesty a svýma rukama, které jsou velmi příjemně teplé, pohmatem na různá místa začíná s rehabilitací všech nemocných míst. Naprostý klid a tichá hudba mě velmi často uklidní tak, že usnu. Celou jednu hodinu se mnou tímto způsobem pracuje. Po příchodu domů jsem unavená, ale velmi příjemně a jdu si odpočinout.
Druhý den jsem uvolněná, nabitá energií a jak se lidově říká, mohla bych ‚skály lámat‘.«

– Kde jste vlastně Image medicinu studovala?

V Číně u profesora Sü Ming-tchanga, zakladatele Image medicine v současném světě. Je to potomek lékařů, kteří za pomoci Image medicine léčili čínské císaře. Císařští lékaři své nauky předávali jen uzavřenému okruhu specialistů. A právě jejich umění bylo prostřednictvím pana profesora poodhaleno několika vyvoleným studentům z celého světa. V roce 2007 profesor Sü Ming-tchang dosáhl velikého úspěchu, byl přijat v americkém kongresu, kde prezentoval výsledky svého léčení. Dokázal, že v USA je Stará čínská medicína

– V minulých dnech jste v Mnichovicích otevřela i Čchi institut. Jaká je jeho činnost?

Čchi institut se asi již dva roky (do minulých dní v náhradních prostorách) věnuje praktickému cvičení, cvičení pro zdraví a Zhong Juan Qigong. V tom hodláme pokračovat.

– Co je to Zhong Juan Qigong?

Systém metod obnovy zdraví a životních schopností člověka. Patří mezi nejstarší a nejkomplexnější školy čchi kungu/gigou v Číně, pochází z oblasti Šaolinu, její věk se odhaduje na více jak 7000 let. * Čemu pomáhá?
Všechny studie potvrzují, že má příznivý efekt na krevní oběh, revmatické bolesti, depresivní stavy, nespavost, na různé bolestivé stavy, únavu. U starších osob se zvýšila kloubní pohyblivost, došlo ke zlepšení schopnosti tělesné koordinace. Za následek má i snížení dávek medikamentů při astmatu či zmírnění vedlejších účinků protirakovinné terapie. Při dlouhodobém cvičení se zvyšuje schopnost koncentrace.

– Máte příklad z praxe?

Samozřejmě. Třeba jedna moje klientka překonala těžký úraz – zlomenou páteř. Byla operována ve Vinohradské nemocnici, mimochodem, lékaři odvedli vynikající práci. Když byla propuštěna do domácího léčení, začal »její boj«. V dopise mi napsala: »Začal můj boj s fyzickým tělem a stále přítomnou depresí.
Nakonec jsem začala navštěvovat
cvičení Zhong Juan Qigong. Uvědomila jsem si, že můj úraz není zdaleka tak hrozný jako diagnózy mých kolegů v cvičení. Ale všichni Čchi institut navštěvujeme z jediného důvodu. Cvičení nám pomáhá získat energetickou rovnováhu těla a uklidnit mysl.« Co říci na takový dopis? To je přece ta nejlepší odměna vaší práce.

– Pracujete v Mnichovicích u Prahy. Nepočítáte s tím, že byste otevřela pobočku Čchi clinic i v hlavním městě, kam se lidé z celé republiky nejlépe dostanou?

Již od 9. září mám pobočku v Praze ve Slovanském domě na klinice VeraMedica. Zatím jeden den v týdnu – každé úterý budu poskytovat konzultace a terapie Image medicine.

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.