Pozor na nelegální pečovatelské ústavy, varují úřady

ilustrační foto: PhotoRack

Ne všechny běžné pečovatelské služby poskytovatelů v sociálních zařízeních jsou řádně registrované a mohou tyto služby plnit. Úřady vyzývají občany, aby jim taková zařízení nahlásili. Pak by následovala kontrola….

ilustrační foto: PhotoRack

Sociální služby mohou nabízet jen zařízení, která k tomu mají oprávnění dané rozhodnutím krajského úřadu o registraci. Podle zákona o sociálních službách je lze poskytovat jen na základě rozhodnutí krajského úřadu o registraci.

Služby, které musí mít oprávnění, se týkají zajištění bydlení, stravy, hygieny, péče o sebe, aktivizační a terapeutické činnosti. Personál sociálního zařízení musí doložit svou odbornost. Krajský úřad také posoudí zajištění hygienických, materiálních a technických podmínek.

Někteří poskytovatelé však  tento zákonný požadavek nerespektují a záměrně se vyhýbají plnění požadavků, kterými by se museli začít řídit.
Tím jim hrozí pokuta až do výše jednoho milionu korun.

„Zjistili jsme, že jen za první pololetí letošního roku neoprávněně poskytovalo pobytové sociální služby šest subjektů. Je to nejen v rozporu s právními předpisy, ale znamená to také velké riziko pro osoby žijící v těchto službách,“ uvedl například vedoucí odboru sociálních věcí moravskoslezského krajského úřadu Daniel Rychlik.

Potřebnou péči a sociální službu může poskytovat pouze blízká osoba nebo asistent sociální péče či poskytovatel sociálních služeb, který je zapsán v registru poskytovatelů sociálních služeb. Také dětský domov a speciální lůžkové zdravotnické zařízení hospicového typu.

Nelegálně provozované sociální ústavy mnohdy působí jako ubytovací zařízení – domy pro seniory, penziony, domy pro lidi se zdravotním postižením. Své služby nazvou jako nadstandardní, ale ve skutečnosti se jedná o běžné pečovatelské a ošetřovatelské úkony. Klienti dokonce někdy nesmějí opustit budovu, jsou zamykáni na pokojích a dochází i k dalším zásahům ponižujícím lidskou důstojnost.

Registraci pro poskytování sociálních ani zdravotnických služeb neměl například Domov důstojného stáří Harmony v Líchovech. V době návštěvy pracovníků ombudsmana bylo v zařízení 18 seniorů, většina z nich trpěla demencí. Podle zprávy je ošetřovali laici bez odborného dohledu a vedoucí jim někdy svévolně podával medikamenty, například tišící léky. „Odhalili jsme tam velká rizika pro důstojnost, zdraví a život klientů,“ řekla tehdy Marie Lukasová z kanceláře ombudsmana.

Zda zařízení má nutnou registraci si můžete ověřit na stránce, kde se nachází registr poskytovatelů :

http://iregistr.mpsv.cz/.

Úřady vyzývají občany, aby v případě, že zjistí, že zařízení poskytuje sociální službu, a přitom nemá registraci, se obrátil na sociální odbor krajského úřadu, aby mohl provést kontrolu a následně nápravná opatření.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.