Jak se léčí kamenná tvář

Bellova paralýza

Z ničeho nic nemůžete zavřít jedno oko a koutek úst vám volně visí. Co se to děje? To vám vypověděl službu lícní nerv, který hýbe obličejovými svaly. Hlavně klid! Půjde to napravit.

Váš problém má název Bellova obrna a nedá se přehlédnout. Polovina tváře totiž právě bez varování zkameněla… Jako dnes si pamatuju ráno, kdy ke mně moje dvacetiletá dcera přišla s kartáčkem na zuby v ruce, vyděšená. Polovina pusy ji při čištění odmítla poslouchat – a v zrcadle zjistila, že to není jediný problém. Přiznávám, že jsem o téhle obrně do té doby slyšela jen letmo. I když jsem se, myslím, docela držela, bylo mi mizerně. Nevěděla jsem, jaký může být rozsah ochrnutí, co dalšího ještě hrozí. A také jsem si neuměla představit, že by to tak zůstalo… Teprve když jsme procházely léčbou, s překvapením jsem zjistila, kolik má tohle nadělení obětí.

Kamenný výraz…

Pokud jste jednou z nich, váš lícní nerv právě přestal plnit svou funkci a polovina obličeje vám znehybněla. Jen pro úplnost – lícní nervy vlastníme dva – levý a pravý. Spravedlivě se podělily a každý ovládá polovinu obličeje. Jsou to nervy jako všechny ostatní v těle. Do svalů obličeje přenášejí signály, které vydává mozek, a naše tvář díky nim kouzlí úsměvy, stahuje se k pláči, všelijak se pitvoří nebo mračí. I sebevypracovanější svaly jsou bez svého nervu úplně bez života. Samy sobě poručit neumí

Proč právě já?

Postiženým vcelku přirozeně naskočí ty nejhorší možné varianty. Obávají se mozkové mrtvice, doživotního ochrnutí. Naštěstí jde v převážné většině případů o obrnu dočasnou. Je nepříjemná, ale dá se řešit. Může se to přihodit každému, stačí být nějakou dobu vystavený chladu, dostat se do stavu psychického nebo fyzického vyčerpání. Přesná příčina ale není známa.

Nerv v úzkých

Co přesně se děje v těle? V uzavřeném kanálku, kudy lícní nerv prochází z mozku přes lebeční kosti do svalů, dojde k otoku. Ten způsobí stištění a nedostatečnou výživu nervu – a tím i specifické projevy. Lékař-neurolog se sice zeptá na prochlazení a projde základní anamnézu, ale základem pro diagnózu je vzhled postiženého, který je dost typický. Změny se projeví při takzvaném elektromyografickém vyšetření, kde se prokáže zhoršená vodivost nervu.

Nejvíc trpí oko

Největší obtíže působí neschopnost správně dovřít oční víčko. To způsobuje vysychání oční rohovky a usnadňuje vstup infekce do oka, což není radno podcenit. Abyste předešli závažným očním komplikacím, aplikujte přes den co nejčastěji oční kapky a v noci oko kryjte ochrannou mastí a obvazem.

Cvičte s profesionálem

Včasné zahájení správné, profesionální rehabilitace je u téhle nemoci stěžejní. Neurolog a rehabilitační pracovník vám přizpůsobí rehabilitační cvičení a procedury na míru, a pomohou vám tak vrátit ochořelý nerv do normálního života. Nikdy nezkoušejte cvičit sami podle internetu nebo knihy!

Chce to klid a teplo

Je bezpodmínečně potřeba, abyste se vyhnuli prochladnutí a asi týden až deset dní zůstali v posteli. Hlavně tvář potřebuje teplo.
Lékař vám předepíše kortikoidy v udržovacích dávkách na několik týdnů, podávají se i vitaminy skupiny B Čeká vás i docela nesnadný, klidový režim‘ – pokud možno se nesmát, téměř nemluvit, nečíst, nesledovat televizi, nevystavovat se přílišným emocím psychickému vypětí.

…a další nesnáze Snad úplně nejnápadnějším a také nejnepříjemnějším příznakem je neschopnost pořádně přivřít oční víčko na postižené straně obličeje. K tomu ještě navíc dolní oční víčko často poklesne, takže oční štěrbina nemůže být přikryta. Díky této mezeře můžete u nemocného pozorovat jev nazvaný Bellův příznak. Ten normálně probíhá u každého člověka, jen není skrze zavřená víčka viditelný. Při každém zavření se obě oči podívají směrem vzhůru, takže při nedoléhání víček je vidět jen bělmo. Poměrně pozitivní fakt, že vrásky na postižené polovině čela se vyhlazují, si za takových okolností rozhodně všichni rádi odpustíme.

Bellova obrna nešetří ani celebrity

Romana Jákl Vítová lepila víčko náplastí Modelka doplatila na chlad při focení. Během několika hodin, strávených ve studeném prostředí, navíc ve velmi lehkém – oblečení promrzla – do té míry, že jí í během chvíle ochrnula – celá levá strana obličeje. „Už předtím jsem měla teplotu a celkově mi nebylo dobře. Asi v polovině focení ke mně přišel fotograf s tím, že mi padá víčko,“ vzpomíná Romana Vítová. Nelenila a okamžitě navštívila lékaře. Ten zánět potvrdil. „Odmítla jsem ale kortikoidy a chodila na akupunkturu, kde mi nerv napichovali, aby se vzpamatoval. Postupně se to vyléčilo,“ dodává blondýnka, která si ještě nějakou dobu, než sedla do auta, pro jistou lepila víčko náplastí, aby nepadalo.

Daniel Landa vypadal jako mafián
Jak přišel k obrně lícního nervu Daniel Landa? „Zřejmě vlivem klimatizace, když mi v letadle proudila stále na jedno místo. Jel jsem z rallye z Itálie. Doma jsem šel ještě v pohodě spát a ráno jsem zjistil, že nemám pravou půlku obličeje. Když jsem se usmál, vypadal jsem jako mafián.“ Aby neděsil lidi, nevycházel raději z domu a od rána do večera pracoval na rockovém muzikálu Klíč králů. Až na dlouhou rekonvalescenci jeho postižení nemělo žádné trvalé následky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.