Na bolavá záda a klouby mají ozón

ozonoterapie pod CT

Ozónoterapii, určenou pacientům s chronickými bolestmi zad či kloubů, využívá radiologické oddělení Vítkovické nemocnice. Metoda spočívá v aplikaci směsi medicinálního kyslíku a ozónu přímo do postižené oblasti. Nemocnice při ní využívá speciální přístroj, který pořídila za více než půl miliónu korun.
„Tato metoda se využívá u chronických pacientů s trvalými potížemi i u akutních výhřezů plotének. Ozónoterapií mohou být léčeni pacienti s bolestmi trvajícími déle než čtyři až šest týdnů a ti, kterým běžné přípravky na bolest ani jiná léčba nepomáhají,“ vysvětlil primář radiologického oddělení Jaroslav Krátký. Ujistil, že metoda je bezpečná, šetrná, časově nenáročná a úspěšnost se pohybuje mezi 60 až 80 procenty. Ošetření jednoho pacienta trvá zhruba 20 minut. Pacient leží na břiše, přičemž ozón se aplikuje tenkou jehlou dlouhou zhruba 15 centimetrů za pomocí CT navigace. Jehla dodá do postiženého místa 10 až 30 mililitrů směsi ozónu a medicinálního kyslíku. Další půlhodinu by měl pacient setrvat na oddělení na lůžku, aby se ozón rozprostřel v ošetřované oblasti a efekt byl co nejlepší.
„Efekt léčby nastupuje v různém časovém intervalu dle individuálních dispozic pacienta. V prvních 48 hodinách může dojít ke zhoršení potíží, ale poté přichází úleva, která je u naprosté většiny pacientů dlouhodobá,“ popsal Krátký.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.