Stačil obyčejný a nijak prudký pád na zem při volejbale. Pětapadesátiletá žena, která jich zažila bezpočet, dala jako vždycky ruce před sebe. Jenže tentokrát to skončilo zlomeninou zápěstí na pravé ruce.
Lékaři při vyšetření zjistili, že skutečnou příčinou nebyl pád, ale spíš osteoporóza, tedy řídnutí kostí, která se velmi často výrazněji projeví právě v menopauze. Tato nemoc totiž dělá kosti křehčí. Někdy do té míry, že stačí, aby žena razantněji zvedla těžkou tašku s nákupem a praskne jí obratel páteře. Nebo při vystupování z tramvaje došlápne na chodník a zlomí se jí krček stehenní kosti.
To je mimochodem velmi záludná zlomenina, která vyžaduje delší léčbu a postižený stráví díky ní několik týdnů v posteli, což ve vyšším věku přináší řadu zdravotních rizik a komplikací (zápal plic a riziko úmrtí, proleženiny, úbytek a ochablost svalů atd.). Nebezpečná bývají také uklouznutí a pády ve vaně nebo v koupelně atd.
Osteoporóza trápí třetinu žen v přechodu. Muži jí trpí méně. Zjišťuje se pomocí vyšetření hustoty kostí. Její příčinou je úbytek pohlavních hormonů, nedostatek pohybu a také vápníku, spolu s vitaminem D. První faktor lidé příliš ovlivnit nemohou, zbylé tři ano.
Pokud jde o pohyb, nejsou potřeba sportovní výkony. Stačí se míň vozit dopravními prostředky a víc chodit. Nebo se víc věnovat třeba práci na zahrádce. Důležité je, aby aktivní pohyb byl každodenní a přiměřený zdravotnímu stavu člověka.
Vitamin D se tvoří pobytem na čerstvém vzduchu a hlavně na slunci. Zdravému jedinci stačí zhruba půlhodina denně. Nedostatkem této látky proto často trpí lidé v zimě, pokud chodí málo na čerstvý vzduch. Případně senioři, kteří tráví většinu času v místnostech a nevychází moc ven nebo aspoň na balkón, případně na terasu. Tento vitamin jinak obsahují tučné mořské ryby (tuňák, losos, sleď atd.), obohacují se o něj některé snídaňové obilniny a lze ho užívat také jako potravinový doplněk.
Nejbohatší na vápník je mák. Sto gramů ho obsahuje 1400 mg. Háček spočívá v tom, že není úplně snadné sníst deset deka máku, protože je dost tučný a obsahuje tedy i hodně kalorií. Dobrým zdrojem jsou třeba sýry: ementál (887 mg/100 g), eidam s 30 % tuku (690), niva (634), žervé (585) a lučina (285). Ale také tvarohy: tučný (366), na strouhání (152), netučný (101).
Slušný obsah tohoto prvku je také v bílém jogurtu (180), v kefíru (120), v bílé a mléčné čokoládě (187 a 103) nebo v kakau (136). Dobré údaje mají rovněž některé ořechy: mandle (240), para (170), lískové (140), vlašské (94).
Řada uvedených potravin má spolu s vápníkem vysoký obsah tuku. Třeba u ořechů jde o tuky zdravé, ale i tak jde o kalorické bomby. Proto je musíme jíst s rozumem.
Přidejte odpověď