Nová senátorka Baudyšová: Nadaci neopustím

foto: www.nasedite.cz

Nedělní Partie televize Prima se zúčastnila úspěšná kandidátka do Senátu Zuzana Baudyšová /foto, nestr. za ANO/ a ředitelka Nadace Naše dítě.

Vy sama v nadaci Naše dítě pravděpodobně skončíte, jak jste řekla, je to ten důvod, že se nedají všechny věci dělat na stejné úrovni.

Zuzana BAUDYŠOVÁ,
Já určitě nadaci neopustím, nechám si stoprocentně nějakou roli. Je to věc dohody se správní dozorčí radou. A je to přede mnou. Já hlavně zatím nevím, kolik času bude vyžadovat práce v Senátu, které se chci velmi zodpovědně věnovat. Takže, prosím, dejte mi, dejte mi čas pár týdnů a já věřím, že, že rozhodnutí bude ku prospěchu obou dvou organizací.

zkuste mi odpovědět, jestli zákon by nebyl vhodný, zákon, který byl omezil kumulaci funkcí politiků.

BAUDYŠOVÁ,
Tak já se domnívám, vzhledem k tomu, že už roky se tady dohadujeme o tom, zda ta slučitelnost ano – ne a dva platy ano – ne, takže by nebylo špatný se dohodnout, že by to bylo upraveno zákonnou normou, proč ne.

Paní Baudyšová, šéf hnutí Andrej Babiš usiloval o 10 mandátů, tak se vyjádřil, má 4. Zaznívají komentátoři, že vzhledem k té politické síle ANO je to neúspěch, jak vy to hodnotíte?

BAUDYŠOVÁ,
domnívám se, že lépe 4 kvalitních lidí, než 9 různorodých, ale co bych chtěla říct, že skutečně ta stranická rivalita je mi velmi proti srsti, protože já pevně věřím, že všem nám jde o jedno, aby v této zemi se nám žilo líp, abychom tu byli spokojeni, aby lidé opět měli důvěru ve vymahatelnost právo, aby naše děti tady chtěly žít a proto nerozumím, s tím budu pracovat a s tím nebudu mluvit a s tímhle tím taky nemluvím, ten je takovej, ten je makovej. Já na to zírám a doufám, že se to prostředí skutečně změní na, na určitou kooperativnost, že si budeme rozumět a potáhneme za jeden provaz, abychom nejenom to, co jsme slíbili voličům, naplnili, ale aby skutečně jsme se v České republice začali na sebe usmívat. To si moc, moc přeju.

Kéž by vám tyto ideály vydržely ve vysoké politice. Pojďme se ale vrátit k vážnosti Senátu jako instituce. Ta volební účast ve 2. kole Senátu byla necelých 17 procent. To je vlastně vůbec historicky nejnižší účast ve 2. kole Senátu. Pánové a paní Baudyšová, není to jasný vzkaz voličů instituci, jako Senátu, co si o ní myslí.

Je to jasný vzkaz. A velmi mě to mrzí a vidím to i jako svůj úkol jednoho z té velké množiny 81 senátorů, že si moc přeju, aby skutečně Senát se dostal do té polohy, kterou si zaslouží, to znamená, že v oblasti legislativy bude velmi výkonný a bude měnit věci ve prospěch České republiky.

Vy jste teď sama členkou horní komory, jak tomu sama chcete přispět, co hodláte dělat.

Tak já jsem vstoupila do Senátu s cílem prohloubit ochranu dětí, aby se dětem neubližovalo, aby se snížily statistiky týrání, zneužívání, aby bylo stále méně zanedbávaných dětí, aby pokleslo domácí násilí, týrání seniorů, týrání zvířat, to jsou hlavní témata, ale samozřejmě slyším i na kvalitu školství, abychom se nemuseli bát jít do nemocnice, abychom měli důvěru ve zdravotnictví, to jsou všechno témata, která jsou mi velmi i k mému věku blízká. A samozřejmě chci věci měnit. Jsem ráda, že hnutí ANO dá dohromady senátorský klub, už jsme domluveni, je nás 5. Klub začne pracovat. A já pevně věřím, že najdu v Senátu senátory stejné krevní skupiny, kteří, s kterými si porozumím a pomohou mi měnit i tu legislativu, která se týká ochrany dětí.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Já jenom se zájmem jsem poslouchal paní kolegyni Baudyšovou a nechci jí brát iluze, ale u ní bude platit ten vzorec, že zklamání se bude rovnat druhé mocniny očekávání, bylo to hezké …

BAUDYŠOVÁ,
Neberte mi iluze, pane …

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
… ale je to v Senátu úplně jinak, já vám to řeknu na jednoduchém příkladu, hlasovali jsme o zákonu, o služebním zákonu, kde diskuse v Senátu trvala asi 3 nebo 4 hodiny a všichni říkali, že je to absolutní nesmysl, pak přišel pokyn z Lidového domu a všichni pěkně odhlasovali, jak to má být, takže to až se dozvíte, jak to bude fungovat, tak zjistíte, že neuděláte vůbec nic. To, co Senát má dělat a co by zvýšilo jeho kredibilitu u občanů, je to, kdyby skutečně hlasoval tak, že u každého zákona by si položil otázku, je ten zákon nezbytný, nikoliv potřebný, potřebných zákonů je stovky a tisíce. My už jsme v situaci, kdy v této zemi už se prakticky nedá žít, protože už se nikdo v tom chroští, té legislativy nevyzná. Vy to víte ze své práce v nadaci, prostě to už není možné. Za mnou chodí lidé, podnikatelé, říkají úhlavní nepřátelé lidstva, památkáři, hasiči s razítkem a podobné, hygienici a podobné instituce, s kterými se nedá normálně bavit, způsobují obrovské škody, jsou tady organizace, různé neziskové takzvané, které způsobují miliardové škody například tím, že blokují 8 let výstavbu dálnice, nikdo, nikdo nevidí. My jsme dostali dopis z ministerstva, že máme upozornit na uplácení voličů, u nás je to typické, dají někomu tři stovky, aby volil, stát uplácí miliardami, ať to jsou poplatky ve zdravotnictví, snižování nebo třetí sazba DPH, najednou máme zákon o hazardu, den před volbami a tak dále, ono se ukáže, že to vlastně žádné zákony ještě nejsou, až projdou tím smetištěm sněmovny a Senátu, tak uvidíte, co z nich bude. A proto já kritizuju tu atomizaci, že každý senátor tam přijde s tím, že chce něco změnit, první, co udělá, dá návrh nějakého nového zákona, který mu stejně většinou neprojde, pak bude zklamán, protože to tam tak nefunguje. Mimochodem, důvěra v Senát je větší než důvěra v Poslaneckou sněmovnu, celá léta.

BAUDYŠOVÁ,
Já bych řekla, co se týká těch zákonů, ona jedna věc je zákon a druhá věc je jeho výklad. A ten zákon by měl být takový, aby nebyla možná široká množina různých výkladů, čili to je jedna věc. A druhá, kterou bych si hodně přála a o kterou se už pokoušel pan předseda hnutí ANO, aby diskuse, myslím si, v obou dvou sněmovnách, byla zkrácena, aby to nebylo to exhibování před mikrofonem, zejména kdy je přenos televize, ale aby skutečně jsme si vzájemně byli k sobě ohleduplní, protože kdo má poslouchat tu řadu vomáčky kolem, aby ty projevy byly krátký, stručný a jasný. A za to se moc kloním a myslím si, že je to velice důležitý, protože čas všech nás je drahý a zrovna ztrácet čas nasloucháním, teď to nechci vulgárně nazvat, je velmi těžké.

Uzákonění volební povinnosti by prosazoval i prezident Miloš Zeman. Vyjádřil se tak v pátek ve volební místnosti. Dovedete si představit, že byste takový návrh podpořili.

BAUDYŠOVÁ,
Za vším hledej peníze.

A nebyl by právě recept zákona volební povinnost povinná, jak navrhuje prezident, oni jsou na to Češi poměrně alergičtí z minulosti, ale málo se ví, že už za Masarykovy 1. republiky byla povinná volební povinnost.

BAUDYŠOVÁ,:Já jsem pro především zvýšení kredibility zákonodárných sborů, a to nucení jít k volbám, taky se k tomu nekloním, musíme se snažit zvýšit prestiž obou dvou komor a věřím, že lidé půjdou k volbám rádi.

Já, co mě hodně po mých zkušenostech teď s předvolební kampaní mrzí, že kdo je jako hodně ignorantní k volbám jsou mladí lidé a myslím si, že tady by bylo třeba jako věci určitě změnit, aby právě mladí lidé nebyli ignorantní, co se v této zemi děje, nebo už si, už tak trochu rezignovali, že se věci dají změnit a politika je jenom pro ty dědky a báby a zkrátka, co chodit k volbám. V mém případě vzhledem k tomu, že tak trochu jsem vstupovala monotématicky, a to hlavně s ochranou dětí, tak jsem si uvědomila, jak největší podporu jsem měla od žen, babiček, maminek s kočárky, kteří přišli, diskutovali, čili jakmile budou voliči cítit, že jsou jim nabídnutá nosná témata, tak já věřím, že k těm volbám přijdou. To je …

Nejenom František Čuba usedne v Senátu, ale třeba také podnikatel Milan Valenta. Jsou to podle vás přínosné osobnosti z vysokého byznysu, paní Baudyšová.

BAUDYŠOVÁ,
Tak já bych řekla, to se uvidí, mě osobně mrzí porážka paní Gajdůškové, protože si myslím, že to byla dobrá senátorka. Ale bylo to velmi, velmi vyvážené postavení dvou, dvou osobností. A jinak doufám, že ti praví se do Senátu dostali a uvidíme.

Co podle vás rozhoduje o úspěchu či neúspěchu kandidáta, je to silná výrazná kampaň, nebo síla jeho osobnosti, podle čeho se voliči rozhodují?

BAUDYŠOVÁ,
Tak já mohu hovořit za sebe, 21 let jsem v oblasti ochrany dětí a domnívám se, že ta důvěra mi byla dána, že hlavně tedy ženy tu práci znají, vědí, jsem čitelná, vědí, o čem je nadace Naše dítě, o čem je Linka bezpečí, kterou jsem též založila, vybudovala, takže teď se mi to vrátilo a já všem voličům moc děkuji.

Děkuju vám za vaše názory, za váš čas. A vám, našim divákům, u televizních obrazovek televize Prima hezké nedělní odpoledne.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.