Myslivec, který střílel po lidech, skončí v ústavu

Před mnoha lety složil nyní 57letý Petr P. psychotesty a získal zbrojní pas. Stal se myslivcem. Jenže letos v březnu vytáhl loveckou kulovnici na sousedy v malé vesničce Slatina na severním Plzeňsku. A vystřelil.

„V důsledku těžké duševní poruchy byl nepříčetný,“ napsali posléze znalci, kteří po činu zkoumali myslivcovu duši.
Petr P. se tím vyhnul trestnímu stíhání, přitom v úvahu u něj přicházel i pokus o vraždu. V pátek se jeho případ dostal před senát plzeňského krajského soudu.

Soudci neřešili žádný trest a vězení. Probírali, jestli nařídí myslivci ústavní léčení v psychiatrické nemocnici. A verdikt byl jednoznačný – Petr P. bude následující roky na uzavřeném oddělení. „Pobyt Petra P. na svobodě je nebezpečný. Poškození jeho mozku je pravděpodobně nezvratné,“ zněly závěry znalců. Podle psychiatrů nebyl myslivec ani schopen přijít k soudu.

MF DNES krátce po rozsudku mluvila s mužem, na kterého Petr P. mířil v březnu kulovnicí. „Rozhodnutí soudu je veliká úleva. Pro mě to je dobrá zpráva, pro něj bohužel ne, ale on si to zavinil. Mám hrůzu z toho, že by se sem vrátil,“ řekl soused Petra P. ve Slatině.
V malé vesničce na pomezí Plzeňského kraje a středních Čech, která má asi 70 stálých obyvatel, nemá Petr P. bydliště, byť tam na své chalupě pobýval trvale.

„Náš občan to nebyl. Rozhodnutí soudu kvitujeme s povděkem, protože budeme mít jistotu, že se takový exces nebude opakovat,“ říká starosta Josef Šafránek.
Soused Petra P. vzpomíná, že bývali dost velcí kamarádi. „Problémy spolu máme tak pět šest let, možná o něco víc,“ pátrá v paměti soused, kdy se chování myslivce začalo měnit k horšímu. První konflikt byl kvůli krmítku pro ptáčky na plotě. „Ukradl ho, že ho spálí. Tvrdil, že tam nemá co dělat, že zasahuje nad jeho pozemek. Takových věcí bylo za poslední roky víc a pořád se to zhoršovalo. Já jsem si ho nevšímal. Vyvrcholilo to tím střílením,“ povzdechl si soused.

Bylo to letos 21. března kolem půl šesté večer. Slatinou třeskl výstřel. „Najednou mi za zády padla rána. Když jsem se otočil, on na mě mířil. Manželka vyběhla z domu a on na ni zamířil také,“ popsal soused.

Myslivec už naštěstí na sousedy nevystřelil, i se zbraní nasedl do auta a ujížděl. Mířil k lesu. V bezpečném odstupu za ním jel v dodávce muž, který policistům po mobilu popisoval, kam nepříčetný muž ujíždí. Když myslivcův favorit u lesa uvázl, muž po dodávce vystřelil. Nejméně jedna střela bílé auto zasáhla.
Petr P. se schoval v lese. Když dorazili policisté, třikrát vypálili varovné výstřely do vzduchu. Na Petra P. křičeli, aby se vzdal. Marně.
Odpovědí byl výstřel z lesa přibližně k úkrytu jednoho z policistů.
Pak se ozvala další rána.

Petr P. se sám střelil do obličeje. Podle neoficiálních informací si ustřelil spodní čelist. Vrtulník jej v kritickém stavu přepravil do nemocnice. Lékaři mu nedávali příliš šancí. Přežil.

Od té doby je pod dohledem psychiatrů. A bude v ústavu zřejmě do konce života.

Mladá fronta Dnes

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.