Domov Pístina pro postižené se přesune za 70 milionů

Domov Pístina (foto) u Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku, který poskytuje pobytovou sociální službu 58 ženám s mentálním postižením, se v příštím roce přesune do několika menších objektů.

Půjde o jednopatrové a dvoupatrové domy, v nichž budou klientky zařízení pobývat v šestičlenných komunitách. Každé skupině budou nadále pomáhat asistenti. Náklady na vybudování nových objektů činí téměř 70 milionů korun, řekla Alena Pudilová.

Domov Pístina neslouží jen pro lidi s mentální poruchou, mohou je využívat i lidé s kombinovaným postižením. V současnosti jsou v Pístině samé ženy.

Nové objekty, do nichž se celý domov přesune, vyrostou v blízkých destinacích – Jindřichově Hradci, Třeboni Lomnici nad Lužnicí nebo v Lišově.

V Domově Pístina žijí dospělí lidé včetně lidí důchodového věku, kteří byli na ústavní režim zvyklí i desítky let. Sociální pracovníci proto očekávají, že změna pro ně nemusí být právě jednoduchá. A to prý především proto, že se u nich už v mnoha případech vytvořil silný vztah k umělým pravidlům života v instituci.

„Postupné přípravě klientů se věnujeme již několik let, z toho poslední rok poměrně intenzivně. Snažíme se, aby si už nyní mohli na vlastní kůži vyzkoušet alespoň některé běžné činnosti, které dříve dělali zaměstnanci za ně. Třeba si vyprat a vyžehlit prádlo, uvařit si jednoduché jídlo, vyzvednout si léky v lékárně, vyřídit si základní věci na úřadech,“ uvedl vedoucí sociálního úseku v Pístině Martin Holub.

Zařízení Centra sociálních služeb Jindřichův Hradec zřizuje Jihočeský kraj. Ten také rozhodne, jak bude objekt v Pístině v budoucnosti využíván.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.