V Českém Švýcarsku vzniká voňavá přírodní kosmetika

ilustrační foto: earl / MorgueFile

V centru Českého Švýcarska vzniká dvacet let přírodní kosmetika pod značkou Nobilis Tilia, což v překladu znamená Krásná Lípa. Zaměstnanci firmy, které meziročně vzrostl prodej o třicet procent, mají neobvyklý benefit. V práci dýchají éterické oleje, které posilují imunitu. Nemocenskou si tak berou jen výjimečně.

Společnost, která sídlí na Vlčí hoře nad Krásnou Lípou, letos získala titul Firma roku 2014 Ústeckého kraje. „Beru to jako dárek k našemu dvacetiletému výročí a jako ocenění naší práce,“ řekla spolumajitelka Adéla Zrubecká, která je specialistkou na aromaterapii. Tu si užívají nejen zaměstnanci, protože firma přímo voní éterickými oleji, ale i všichni návštěvníci. V čajovně, která je součástí areálu firmy, si mohou nejen vychutnat nápoj připravený z bylinek z přilehlé zahrady, ale i podívat se oknem přímo do výroby.

V rámci vzdělávacích kurzů, které firma pořádá, se přichází poučit i školáci. Dozví se, jak vzniká krém či pleťová voda nebo se podívají do vývojové laboratoře. „Tvoříme vlastní receptury, které reagují na trendy ve společnosti,“ uvedla marketingová manažerka Simona Brhelová. Rostoucí zájem o péči o tělo, zdravou výživu, lázně a relaxační pobyty či masáže nahrávají firmě, která je z velké míry založena stále na ruční práci.

Zakladatel Zbyněk Šedivý začínal se čtyřmi zaměstnanci. Dnes jich má společnost přes třicet a denně odvezou pošťáci z Vlčí hory na sto balíků, v nichž je přes 900 výrobků. V portfoliu jich má firma zhruba 1500. A nové přibývají. Přitom třeba třezalku si lidé sbírají stále sami. „Vyrazíme zkrátka s košíky do okolí, sbíráme a pak rozkládáme na slunci,“ popsala výrobu Zrubecká.

I takovou má náplň práce většina žen a několik chemiků společnosti, která si zakládá na udržení takové ceny výrobků, která je dostupná průměrnému českému spotřebiteli. Podle Brhelové se zákazníci sice stále více vzdělávají, ale také stále podléhají reklamě. Arganový olej a kyselina hyaluronová tak patří mezi hity, ač si to podle odborníků nezaslouží o nic víc než třeba lípa.

ilustrační foto: earl MorgueFile

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.