Marksová nedostane půl miliardy na sociální služby

Ministr financí Andrej Babiš nesouhlasí s tím, aby ministerstvo práce a sociálních věcí na pokrytí deficitu ve financování sociálních služeb ještě letos použilo půl miliardy korun, které ušetřilo díky tomu, že do penze v tomto roce odchází méně lidí.

„My jsme ve srovnání s rokem 2013 navýšili sociální výdaje o 890 miliónů. Paní ministryně Marksová dostala peněz podstatně víc, než bylo původních 7,1 miliardy korun. Takže jde o to, aby ty peníze rozdělila na ta správná místa,“ zdůvodnil své odmítnutí Babiš.

Marksová předložila na vládu žádost o svolení použít resortní úspory, protože podle ní již letos hrozí některým sociálním službám uzavření nebo výrazné omezení provozu.

Po Babišově zamítnutí ale žádost z vlády stáhla.

Podle ministryně jsou ohroženy třeba služby rané péče, která pomáhá rodinám s postiženými dětmi, odborné sociální poradenství pro zdravotně postižené nebo služby pro neslyšící občany.

„V případě, že se tyto prostředky ve státním rozpočtu nenajdou, budou muset ty peníze najít kraje nebo obce,“ řekla Marksová Právu.

Kraje či obce budou muset také najít rezervy na zvýšení platů zaměstnanců o 3,5 procenta, aby jim mohly přidat již od listopadu tak, jak nařizuje nová legislativa.

Půlmiliarda by podle Marksové pomohla zajistit péči pro zhruba patnáct tisíc jejich uživatelů.

„Sociální služby jsou ze státního rozpočtu dlouhodobě podfinancované. Požadavky ze strany poskytovatelů těchto služeb se ročně pohybují okolo 10 miliard korun,“ uvedla ministryně.

Její úřad prý nechtěl zatěžovat státní dluh. „Proto jsme zvolili variantu disponibilních prostředků z kapitoly ministerstva. Bohužel ale přesuny uvnitř naší rozpočtové kapitoly musí odsouhlasit ministerstvo financí,“ dodala.

MPSV již dostalo 440 žádostí poskytovatelů sociální služby na víc než 200 miliónů Kč.

Do konce roku se  předpokládá, že se počet žádostí zdvojnásobí. Služby poskytuje celkem 2695 organizací, převážně ze soukromého sektoru.

„V praxi se tedy může stát, že některé nebudou přijímat nové klienty, výrazně sníží platy svých pracovníků nebo službu zcela uzavřou,“ varuje Marksová. Podle ní si hodně poskytovatelů muselo na své služby vzít úvěr nebo mají jiné závazky, které nebudou moci splatit.

Náklady na péči neustále rostou i kvůli daňovým změnám či z důvodu nárůstu cen energií.

invArena, MPSV

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.