Dámský Lions Club Plzeň pomáhá hudbou zrakově postiženým

Dámský Lions Club Bohemia Plzeň uctil Světový den zraku již po deváté slavnostním dobročinným koncertem. Stalo se tak v pátek 10. října ve zcela zaplněném velkém sále Měšťanské besedy v Plzni.

Na úvodní projevy Růženy Hrubé, prezidentky Clubu, a Martina Baxy, primátora města Plzně, navazoval hudební program. V něm jako v předchozích letech byla hlavním účinkujícím Plzeňská filharmonie, kterou dirigoval Debashish Chaudhuri, indický hudebník žijící v Praze. Program koncertu zahajovala osvědčená orchestrální Fantazie Zdeňka Klaudy na píseň Jaroslava Ježka Tmavomodrý svět. Následovala ve francouzském originále provedená Barkarola z Offenbachovy opery Hoffmannovy povídky a v témže jazyce méně vžité zpěvní výňatky z Delibesovy opery Lakmé. Vše v podání sopranistek Petry Musilové a Daniely Valíčkové, jejíž zvučný a příjemně zbarvený hlas nejvíce vynikl v árii o měsíčku z Dvořákovy opery Rusalka. (Obě umělkyně žijí s hendikepem). První polovinu koncertu uzavírala hudba z Chačaturjanova baletu Maškaráda, dirigentem obdivuhodně zvládnutá zpaměti.

Druhou polovinu programu vyplňoval Rachmaninovův Klavírní koncert č. 2 c moll, zvláštní svou kompoziční stavbou. Zejména v obou těchto dílech D. Chaudhuri vedl těleso od nejněžnějších pianissim k plnému orchestrálnímu zvuku a k prvotřídnímu výkonu. Sólový part hrál mladý, světově však již proslulý virtuos Igor Ardašev. Krásně vycházela i doplňující houslová sóla první primistky orchestru.
Večerem excelentně provázel Alfréd Strejček, vzorový deklamátor a znalec Komenského díla, z něhož připomněl autorova moudrá a životně nabádavá slova. Mimo jiných osobností byli v hledišti přítomni i dirigentovi rodiče, kteří přicestovali až z jeho rodné Kalkaty.
Výtěžek z koncertu bude věnován vzdělávacím potřebám nevidomých a slabozrakých dětí a mladých lidí.

Komu letošní koncert pomohl?
Dámský Lions Club Plzeň Bohemia byl založen v roce 1996 a jeho prioritou je pomoc nevidomým a zrakově postiženým. Jeho aktivity jsou široké, mimo jiné se dlouhodobě věnuje projektu Lví očko, v jehož rámci je prováděn bezplatný preventivní screening zraku předškolních dětí. Od roku 2006 pořádá slavnostní koncerty u příležitosti Světového dne zraku, z jejich výtěžku jsou podporováni děti a mladí lidé, kteří žijí se zrakovým postižením. Letos byl finanční příspěvek předán Zdeňku Prieselovi, bývalému žákovi ZŠ a MŠ pro zrakově postižené v Plzni, který později absolvoval Gymnázium pro zrakově postižené v Praze, kde odmaturoval s průměrem 1,00. Byl přijat na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy.

http://domazlicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.